Wiele osób stosuje kwasy Omega3 jako uzupełnienie swojej codziennej diety. Badania pokazują, że dobrej jakości kwasy przede wszystkim redukują stany zapalne, wspierają układ odpornościowy, zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi, regulują ciśnienie, pomagają w profilaktyce chorób serca oraz mogą działać zbawiennie na problemy skórne.

Jak wybierać wartościowe suplementy diety?

No właśnie, dużo na ten temat można usłyszeć i przeczytać, ale nadmierna ilość produktów dostępnych na rynku nie jedną osobę wprawia w zakłopotanie. Czym w takim razie należy się kierować przy wyborze wartościowych kwasów Omega 3

Przed zakupem sprawdź czy olej:

  pozyskano metodą na zimno (temperatura wpływa na jego utlenianie),
  ma wysoką dawkę DHA i EPA, dobrej jakości suplement ma około 300 mg DHA w kapsułce,
  ma certyfikat i badania, które potwierdzają, że nie zawiera metali ciężkich oraz zanieczyszczeń (kiepskiej jakości olej może być bogaty np. w rtęć co może przynieść więcej szkody niż pożytku przy regularnym stosowaniu),
  jest świeży i nie został zapakowany w zbyt duże opakowanie - olej stosunkowo szybko się utlenia, zwłaszcza, jeżeli nie przechowuje się go w chłodnym miejscu lub gdy stoi zbyt długo po otwarciu, dlatego zawsze należy wybierać suplement o najświeższej dacie produkcji,
  ma odpowiedni #zapach - brzydko pachnący olej może wskazywać na zjełczenie, co często wynika z nieodpowiedniego sposobu jego przechowywania przez sprzedawcę,
  pochodzi z dziko żyjących lub małych ryb, które żyjąc krócej i nie są tak bardzo narażone na akumulowanie metali ciężkich (najlepszy jest m.in. olej z kryla, z sardynek, anchovies lub z dzikiego łososia),
  nie ma zbyt niskiej ceny - dobre kwasy Omega 3 są jednymi z droższych suplementów i jeżeli decydujecie się na ich stosowanie to nie warto na nich zbyt mocno oszczędzać, bo możecie sobie nieodpowiednim produktem zaszkodzić

W jaki sposób stosować kwasy Omega 3 i jak uzupełniać je w codziennej diecie?

  przechowywać suplementy w chłodnym miejscu, które nie jest narażone na światło słoneczne,
  przyjmować suplement z najtłustszym posiłkiem w ciągu dnia, aby zwiększyć jego biodostępność,
  nie zapominać o spożywaniu świeżych ryb, najlepiej ze sprawdzonego źródła około 2 razy w tygodniu, szczególnie ryb morskich zimnowodnych, które naturalnie uzupełnią niedobory, 
  ograniczyć dostarczanie prozapalnych kwasów omega-6 w postaci rafinowanych olejów czy mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych paszą zamiast trawą. 

Zbliżają się również Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi pojawi się na naszej stronie dużo przepisów na #smaczne i #zdrowe #dania z ryb oraz z owoców morza! Stay tuned, bo zapowiada się naprawdę pysznie! 

Karina Palak Strefa Zdrowia