Acai Berry, czyli jagody Acai. Nie bez powodu trafiły na listę produktów zwanych superfoods. Posiadają bogactwo cennych składników odżywczych, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Czy warto włączyć je do swojej codziennej diety ?Przyjrzyjmy się im bliżej i sprawdźmy, co kryją w sobie te wyjątkowe owoce.

Spis treści

> > Jagody Amazonii

> > Super Jagody

> > Hit na odchudzanie ?

> > Czy warto włączyć je do diety?

Jagody Amazonii

Te małe, czerwono fioletowe owce, przyjechały do nas prosto z obszarów dorzecza Amazonii w Ameryce Południowej. Rosną na wysokich, smukłych palmach, które wydają swoje owoce tylko dwa razy do roku. Swoim smakiem, Acai przypominają połączenie jagody z gorzką czekoladą, wyglądem zaś, borówkę amerykańską. 

Wyjątkowe właściwości prozdrowotne w XIX wieku odkryły plemiona amazońskie. Jagody Acai stosowano w leczeniu biegunki i wrzodów.  Z kolei plemiona peruwiańskie używały ich w celu obniżenia wysokiej temperatury ciała.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, który stanowi prawie 50% masy owocu, jagody te bardzo szybko jełczeją i tracą swoje wartości odżywcze, dlatego też nie nadają się do eksportu. W Europie nie kupimy świeżych owoców. Spotykamy je w postaci soku, sproszkowane lub liofilizowane. Na rynku dostępne są również sumplementy diety z Jagodami Acai.

Super Jagody

O prozdrowotnych cechach Acai możemy mówić bez końca. Te malutkie owoce są uwielbiane przez ludzi na całym świecie, przede wszystkim ze względu na swoje niepowtarzalne właściwości. 

  • W  jednej jagodzie znajdują się: witaminy z grupy B (1, 2, 3), witamina E, witamina C, niacyna, beta karoten, fosfor, wapń, potas, błonnik, proteiny, żelazo, kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9.

  • Swoją ciemnofioletową barwę, zawdzięczają antocyjanom. Są to związki należące do grupy antyoksydantów (przeciwutleniaczy), czyli substancji biologicznie aktywnych, wpływających korzystnie na organizm człowieka. Pozwalają one na spowolnienie starzenia i niszczenia struktur komórkowych, a także obniżenie stanu zapalnego.

  • Mogą wpłynąć pozytywnie na pamięć i koncentrację. Nasz mózg składa się w ok. 60% z nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Zawarte w Acai kwasy NNKT usprawniają pracę mózgu, poprawiają naszą czujność i myślenie. 

  • Oczyszczają organizm. Przeznaczeniem jagód Acai od dawna jest oczyszczanie organizmu z toksyn, czyli substancji szkodliwych i trujących. 

  • Dzięki obecności fitosteroli, które znajdują się w błonach komórkowych jagód, acai mogą łagodzić objawy spowodowanych nieprawidłowym ciśnieniem krwi.

  • Przyczyniają się również do szybszej regeneracji energii po wysiłku fizycznym oraz zwiększają naszą wydajność. To za sprawą zawartej w nich wysokiej zawartości aminokwasów oraz mikroelementów.

  • Dzięki obecności beta-karotenu i witaminy C, jagody Acai mogą również wpływać pozytywnie na zdrowie naszych oczu. Sok z tych owoców wzmacnia naczynia włosowate zapobiegając uszkodzeniu naczyń krwionośnych siatkówki oka.

  • Dzięki zawartości polifenoli, wspomagają profilaktykę chorób serca. Polifenole wstrzymują produkcję endoteliny, substancji przyczyniającej się do skurczu naczyń krwionośnych.

Jak widać list wyjątkowych właściwości jagód Acai jest bardzo długo, a to i tak nie wszystkie jej zalety. :)

Hit na odchudzanie?

100g jagód Acai dostarczy nam około 80 kcal. Jagody Acai są bogate w błonnik, dzięki czemu zapewniają nam dłuższe uczucie sytości. Może okazać się to bardzo istotne jeśli potrzebujemy zrzucić zbędne kilogramy. Usprawniają również przemianę materii oraz regulują proces trawienia.

Czy warto włączyć je do diety?

Biorąc pod uwagę szereg prozdrowotnych właściwości tych owoców, z całą pewnością warto po nie sięgnąć.  Najlepsze będą oczywiście świeże owoce. 

Pamiętajmy jednak, że proces liofilizacji czy mrożenia, nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze owocu, więc nawet nie będą w Ameryce Południowej, możemy czerpać wiele pozytywnych korzyści z jagód Acai.

Źródła:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21486000, Inhibitory effect of acaí (Euterpe oleracea Mart.) pulp on IgE-mediated mast cell activation, Sept. 2012

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22961050, Inhibition of Mouse Urinary Bladder Carcinogenesis by Acai Fruit (Euterpe oleraceae Martius) Intake, Sept. 2012

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569436, Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study, Sept. 2012

  • Acai, National Center for Complementary and Integrative Health 2016. Data dostępu 08.05.2019

  • E. Cieślik i wsp. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy fitoterapii 2012; 2, 93 – 100.

  • Ekiert K. i wsp. Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2015, 5, 4, 401 – 408.

  • United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service USDA Branded Food Products Database acai berry puree, data dostępu 07.05.2019

Autor: Karolina Krukowska