Nie da się ukryć, że większość z nas uwielbia słodycze. Słodki smak znamy już od dzieciństwa, kojarzymy zwykle z czymś wyjątkowo przyjemny, z czymś co poprawia nasz humor. Ponieważ, zwykły biały cukier spożywczy nie szczyci się ostatnio zbyt dobrą opinią, osoby dbające o swoją dietę, cały czas szukają dobrej alternatywy dla zwykłej sacharozy. Dzisiaj na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele różnych zamienników białego cukru. I tu pojawia się pytanie, który z nich wybrać?

Spis treści

> > Erytrytol na części pierwsze

> > Erytrytol, a inne słodziki

> > Czy warto?

Erytrytol na części pierwsze

Erytrytol jest rodzajem słodzika, który bardzo zyskał popularności w ostatnich czasach. Zaliczamy go do grupy polioli, razem z ksylitolem i maltitolem. Poliole to związki, które odznaczają się niską wartością energetyczną. Ponadto, nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. 

W naturalnym środowisku znajdziemy go w niektórych owocach, porostach, wodorostach, grzybach i winie. Są to jednak bardzo małe ilości. W organizmie człowieka występuje w tkankach wchodzących w skład soczewki oka i płynach ustrojowych

Erytrytol, który znajdziemy na półkach sklepowych, pozyskiwany jest na drodze fermentacji glukozy z pszenicy lub skrobi kukurydzianej, podczas której pod wpływem drożdży (Yarrowia lipolytica) glukoza zostaje zamieniona w erytrytol. 

Co ciekawe, erytrytol to nie tylko substancja słodząca. Może być stosowany jako wzmacniacz aromatu lub substancja zapobiegająca zmianom smaku, konsystencji czy barwy produkt. 

Przy produkcji leków używany jest w procesie tworzenia osłonek cukrowych tabletki

Jako dodatek do żywności, oznaczany jest symbolem-E968.

Erytrytol, a inne słodziki

Pierwszą wyjątkową zaletą ksylitolu, o której warto wspomnieć, jest jego niezwykle niski indeks glikemiczny, który wynosi zero! W naszym organizmie nie posiadamy enzymów odpowiedzialnych za rozkład erytrytolu, dlatego około 80-90% tej substancji wydalana jest wraz z moczem. Erytrytol może okazać się dobrym wyborem dla osób borykających się z problemem otyłości lub diabetyków. Po spożyciu, nie wpłynie on na nasz poziom cukru i insuliny we krwi.

Wyglądem nie różni się niczym od sacharozy. W smaku jednak, nie jest aż tak słodki jak dobrze nam znany biały cukier, więc musimy używać go trochę więcej. Warto wspomnieć, że erytrytol nie powoduje próchnicy, nie musimy się więc obawiać, że wpłynie negatywnie na nasze zęby. 

Erytrol, w przeciwieństwie do ksylitolu, nie wywołuje żadnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) został uznany jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Substancja ta była przedmiotem wielu badań toksykologicznych i klinicznych. Mimo, że erytrytol jest substancją bezpieczną, to pamiętajmy, by tak jak w przypadku wszystkich słodzików, zachować umiar i nie objadać się nim bezustannie.

Czy warto?

Erytrytol, możemy stosować w takim sam sposób jak zwykły biały cukier. Będzie znakomitym dodatkiem, do wypieków, napojów czy koktajli. Ze względu na swoją bardzo niską wartość energetyczną może okazać się bardzo dobrym wyborem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Źródła:

1. Pregiel B., Wrzyszcz-Kowalczyk A, Piesiak-Pańczyszyn (2010) Aktualne poglądy na temat substytutów cukru. Poradnik Stomatologiczny;

2. Gossens J., Gonz M. (1996) Nutritional properties and application of erythritol a unique combination? Ed. Grenby T.H. Advences in sweeteners, Blackie Academic & Professional;

3. Bernt W.O., Borzelleca J.F. (1996) Erythritol: A Review of Biological and Toxicological Studies. Regulatory Toxicology ana Pharmacology

Autor: Karolina Krukowska