Produkty mleczne typu ,,light'' w ostatnich czasach cieszą się dużą popularnością wśród osób chcących pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Uważa się, że produkty odtłuszczone mogą wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami. W rzeczywistości jednak tego typu rozwiązania nie mają żadnego racjonalnego uzasadnienia. Produkty typu ,,light'' mają pewne wady, o których napiszę w niniejszym artykule.

Zawierają zbędne dodatki

Produkty typu ,,light'' ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu bardzo często wzbogacane są o dodatkowe ilości rafinowanych cukrów, poza tym zawierają również wzmacniacze smaku, zapachu, zagęstniki i rozmaitego rodzaju wypełniacze. Nie trzeba mieć doktoratu z dietetyki aby wiedzieć, że nadmiar wyżej wymienionych składników nie jest korzystny zarówno dla naszego zdrowia jak i estetyki sylwetki. Niestety dość wiele osób nie czyta etykiet na produktach żywieniowych, sugerowanie się jedynie hasłami reklamowymi jest grubym nieporozumieniem oraz łatwo może sprowadzić na manowce.

Są pozbawione wielu cennych składników

W pewnych kręgach nadal panuje mylne przekonanie, że aby pozbyć się nadmiernych kilogramów należy restrykcyjne ograniczyć spożycie tłuszczów w codziennym menu. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że tłuszcz pokarmowy to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Drastyczne ograniczenie podaży lipidów (poniżej 20% dziennej podaży energii) może doprowadzić do wielu komplikacji zdrowotnych, zwłaszcza u kobiet. Wracając do meritum - okazuje się, że proces obróbki technologicznej dotyczący ,,odtłuszczania'' produktów mlecznych pozbawia wielu witamin, takich jak chociażby wit. A i D oraz innych składników mineralnych. Sam fakt tego sprawia, że odtłuszczone produkty mleczne są mało wartościowe. Warto nadmienić, iż tłuszcz mleczny może stanowić cenny składnik naszej diety, gdyż m.in: dostarcza pewnej ilości witaminy A, kwasów tłuszczowych średnio- i krótkołańcuchowych, a także pewnej ilości sprzężonego kwasu linolenowego i witamin K, E i D.

Nie zaspokajają apetytu

Warto nadmienić, iż tłuszcz jest nośnikiem smaku, co oznacza, że ,,odtłuszczone'' produkty spożywane osobno nie zawsze są dla nas satysfakcjonujące. Ponadto świadomość tego, że dany produkt jest ''zdrowy'' sprawia, że jesteśmy skłonni sięgać po większe ilości tego typu produktów. Objadając się przetworami light bardzo łatwo można dostarczyć sporej ilości nadprogramowych kalorii, co niezwykle mocno utrudni pracę nad estetyką sylwetki.

Wysoka cena

Warto również zauważyć, że produkty oznaczone napisem ‘light” są niekiedy znacznie droższe niż ich tradycyjne odpowiedniki. Tego typu produkty reklamowane są często jako remedium na kłopoty wszystkich dbających o linię, a to sprawia, że sklepowe półki przepełnione są omawianymi przetworami. Portfel osób zaopatrujących się w dużą ilość produktów light mógłby w takiej sytuacji mocno ucierpieć. Okazuje się, że produkty mleczne typu ,,light'' nie są wcale lepszym rozwiązaniem od swoich tradycyjnych odpowiedników. Oczywiście jeśli zależy nam na zmniejszeniu podaży tłuszczów, bo mamy ich już dostatecznie dużo w diecie to jak najbardziej można sięgnąć po tego rodzaju produkty, tym niemniej warto zachować umiar w ich spożyciu. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to aby nasza dieta była oparta na żywności nisko przetworzonej oraz produktach bogatych w składniki odżywcze które dostarczają dużej ilości witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych etc, produkty ,,odtłuszczone'' do takiej żywności nie należą. Nie należy zatem ulegać modzie i wierzyć w rozmaite hasła reklamowe, a skupić się na tym co rzeczywiście jest dla naszego organizmu korzystne.

Autor: Marcin Grzelak