Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
Jedzenie intuicyjne (ang. intuitive eating) pozwalana dokonywać wyborów pozwalających na kontrolę wagi i utrzymanie dobrej relacji z jedzeniem. Głównym celem jest wyczucie wewnętrznych sygnałów wysyłanych przez ciało (rozpoznanie uczucia głodu i sytości) – definiowanej jako „mądrość ciała” i zauf...
Jakie znaczenie ma spożywanie „oszukanego posiłku” dla sfery psychicznej, a jak rzeczywiście w oparciu o badania wpływa to np. na metabolizm i redukcję? Czy obiegowe opinie związane ze skutecznością tej manipulacji szczególnie w procesie redukcji tkanki są prawdziwe? Co mówią na to badania a co p...
Wiele osób wciąż zrzuca winę w postaci swoich niepowodzeń związanych z utrzymaniem tempa przemiany materii i odpowiedniej masy ciała na… wiek! Jednak ku zaskoczeniu wielu osób, wiek nie wpływa znacząco na spowolnienie tempa przemiany materii.
Tegoroczne odkrycia naukowców dowodzą, że metabolizm ...
Kontrola łaknienia spełnia bardzo ważną rolę w procesie redukcji tkanki tłuszczowej, choć nie tylko. W wyniku spożycia zbyt małej ilości kalorii może dochodzić do zaburzenia uczucia sytości. Pojawiający się głód może spowodować szereg zmian fizjologicznych, mogących wpływać na zaburzenie procesu ...
Hashimoto to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, które jest najczęstszą chorobą tarczycy rozpoznawalną u znacznej (nawet 20%) ilości populacji kobiet. Objawami niepokojącymi mogącymi świadczyć o chorobie jest przewlekłe zmęczenie, spowolniony metabolizm (występowanie nadwagi czy otyłości)...
Dieta roślinna z roku na rok cieszy cię coraz większą popularnością nie tylko w grupie osób zainteresowanych zdrowym trybem życia, ale również wśród sportowców. Powodów, dla których osoby przechodzą na dietę wegetariańską lub jej odmiany może być mnóstwo. Jedną z najczęstszych przyczyn podjęcia t...
Wiele osób zastanawia się jaka jest odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej? Do utrzymania lub osiągnięcia odpowiedniego składu ciała nie jest potrzebna tylko odpowiednia ilość tłuszczu, ale przede wszystkim odpowiedni skład ciała to m. in. zawartość tkanki mięśniowej czy odpowiedni poziom nawodnien...
Cukrzyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Oprócz nieuleczalnego typu 1, który stanowi tylko 10% przypadków, wyróżnia się również typ 2, który często da się wyleczyć lub znacząco ograniczyć jego objawy.
Jednym ze sposobów poprawy stanu zdrowia jest odpowiednio dob...
Redukcja tkanki tłuszczowej jest skomplikowanym procesem wymagającym dopracowanego planu, odpowiedniego nastawienia i wiedzy. Wiąże się z nią wiele pracy, która musi zostać podparta silnym charakterem. Istnieje wiele nie do końca wygodnych faktów na temat tego specyficznego stanu fizjologicznego,...
Skrót FODMAP został stworzony w celu opisania słabo wchłanialnych, krótkołańcuchowych węglowodanów. Do grupy FODMAP należą F - fermentujące O - oligosacharydy, D - disacharydy, M - monosacharydy i P - poliole. Związki te od wielu lat poddawane są licznym badaniom pod kątem ich słabego wchłaniania...
PCOS - polycystic ovary syndrome - inaczej nazywane zespołem policystycznych jajników to stan organizmu kobiety, który nie jest łatwo i jednoznacznie zdefiniować. Wynika to w dużej mierze z faktu, że jest on związany z wieloma czynnikami i niespójnym charakterem u wielu kobiet. Jednak wiadomo, że...
Substancja, o której mowa w tytule tego tekstu jest znana ludzkości od starożytności. Ocet jabłkowy wykorzystywany był i jest do najróżniejszych czynności - od nadawania potrawom dodatkowych walorów smakowych, po czynności antyseptyczne i prozdrowotne. Zainteresowanie octem jabłkowym nie maleje, ...