Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
Mikrobiom składa się z mikroorganizmów, które są zarówno przydatne, jak i potencjalnie szkodliwe dla organizmu. Większość z nich jest korzystna dla organizmu, a niektóre, w mniejszej liczbie, są patogenne W zdrowym organizmie mikrobiota patogenna i symbiotyczna współistnieją bez problemów. Jeśli ...
Podstawowe pytanie - yerba mate czy kawa? Dwa naturalne źródła kofeiny. Które z nich jest lepsze i zdrowsze? Przeprowadzone badania na yerba mate w porównaniu z kawą są nierówne. Kawa była i nadal jest, popularna na całym świecie. Yerba mate, niestety nie tak bardzo i dopiero w ostatnich latach z...
Postanowiliście schudnąć, ale Wasze dotychczasowe wysiłki zawodzą? Chcielibyście zacząć liczyć kalorie i mieć pewność, że dieta redukcyjna przyniesie wyczekiwane efekty. Jak powinien wyglądać Wasz sposób żywienia, by stracić zbędne kilogramy? Dziś podpowiadamy, jak obcinać kalorie na redukcji.
Mąka migdałowa jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej w każdej kuchni. Charakteryzuje się ona wyższą zawartością białka, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Jest też dobrym wyborem dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa jest całkowicie bezglutenowa i dostarcza org...
Powszechnie wiadomo, że "jesteśmy tym, co jemy", jednak w rzeczywistości "jesteśmy tym, co wchłaniamy", dlatego też połączenia żywności, które poprawiają wchłanianie są kluczem do zdrowia. Zdolność naszego organizmu do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia nazywana jest biodostępnością s...
Imbir to roślina kwitnąca, która jest uprawiana głównie dla swojego korzenia, używanego jako składnik w kuchniach całego świata. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu imbir ceniony jest również za swoje właściwości prozdrowotne: imbir zmniejsza stany zapalne, stymuluje trawienie i hamuje ape...
Wiele osób około 40-tego roku życia postanawia nadrobić zaległości spowodowane przez zawodowe wyzwania czy życie rodzinne – wracają do swoich hobby oraz postanawiają zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Panuje powszechne przekonanie, że skuteczne odchudzanie po czterdziestce to rzecz podobna do Yet...
Tradycyjnie, włoski makaron jest robiony z semoliny (zwanej również "mąką semolinową", "semoliną durum" lub "złocistą pszenicą durum"), która jest po prostu inną nazwą dla rafinowanych ziaren pszenicy. Większość makaronów w sklepach spożywczych wymienia semolinę jako składnik, dlatego ważne jest,...
Jedzenie przed snem wciąż budzi wiele kontrowersji. O której jeść ostatni posiłek? Niektóre badania wykazują przewagę w utracie tłuszczowej masy ciała u osób spożywających posiłki 2-3 godziny przed snem, inne u osób spożywających posiłki bezpośrednio przed pójściem spać. Ogólnie rzecz biorąc, jed...
Selen jest minerałem śladowym, co oznacza, że organizm potrzebuje jedynie niewielkiej ilości tego pierwiastka. Można go znaleźć naturalnie w żywności lub w suplementach. Selen jest niezbędnym składnikiem różnych enzymów i białek, zwanych selenoproteinami, które pomagają w tworzeniu DNA i chronią ...
Termin "bulimia nervosa" odnosi się do zaburzeń odżywiania charakteryzujących się epizodami nadmiernego objadania się, po których następują zachowania mające na celu zrekompensowanie objadania się. Najbardziej powszechnym objawem jest prowokowanie wymiotów, jednak w tym schorzeniu zdarzają się ró...
Anoreksja, inaczej anorexia nervosa jest poważną chorobą i potencjalnie zagrażającym życiu zaburzeniem odżywiania. Osoba cierpiąca na anoreksję celowo ogranicza przyjmowanie pokarmu, co ma być sposobem na radzenie sobie z problemami emocjonalnymi. Często wiąże się to z lękiem przed przybraniem na...