Ciekawostki, motywacja i więcej
Dodatkowa dawka wiedzy dla tych, którzy zawsze szukają #więcej.
4 min
Zalecane spożycie białka przez większość ludzi wynosi 0,9 g / kg masy ciała lub 10-20% energii z diety dziennie. U osób aktywnych te wartości są wyższe. Białko jest bowiem podstawowym składnikiem budulcowym dla naszego organizmu. Jest potrzebne do naprawy uszkodzeń m.in mięśni wywołanych wysiłkie...
3 min
Grillowanie zapewne większości osób kojarzy się z kiełbasą, tłustą karkówką i kaszanką. Jest to wysoko przetworzone czerwone mięso, które zostało uznane za rakotwórcze. Ponadto, często nie są to produkty wysokiej jakości oraz nie zawierające dużej wartości odżywczej. Zwykle są one wysokokaloryczn...
4 min
Mikrobiom jelitowy to zespół organizmów, przede wszystkim bakterii, zamieszkujących jelita ludzi. Mikrobiom jest jak odcisk palca - każdy ma inny. Pełni wiele istotnych funkcji organizmu, takich jak trawienie, wchłanianie czy metabolizm składników odżywczych. Bierze udział w kształtowaniu odporno...
4 min
Węglowodany zawarte w żywności mają duży wpływ na glikemię i produkcję insuliny, czyli hormonu, którego zadaniem jest obniżanie glukozy we krwi.
Spożywanie przetworzonych, łatwo przyswajalnych węglowodanów (zwłaszcza o wysokim indeksie glikemicznym) może spowodować nagły wzrost poziomu cukru we...
4 min
Białko jest to składnik odżywczy niezbędny do życia każdemu człowiekowi. Jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów życiowych, stanowi też budulec naszego organizmu.
Białko kojarzy się ze sportowcami i jest to po części słuszne skojarzenie. Osoby aktywne fizycznie, mają z re...
5 min
Odchudzanie to proces długotrwały. Chcąc przyspieszyć odchudzanie, wiele osób decyduje się na bardzo rygorystyczne diety lub nawet głodówki, a także wykańczające treningi cardio. Zwykle nie prowadzi to do osiągnięcia celu, a jedynie pogorszenia jakości życia, rezygnacji i efektu jo-jo. Przeczytaj...
4 min
Z witaminami i minerałami nie jest tak, że im więcej tym lepiej. Po pierwsze, te składniki można przedawkować. Podobnie niebezpieczny jest ich niedobór. Po drugie, niektóre witaminy lub składniki mineralne ograniczają wzajemnie swoje wchłanianie lub działanie. Inne zaś warto ze sobą łączyć.
Prz...
4 min
Niedowaga to stan, w którym BMI (wskaźnik masy ciała) u osoby dorosłej wynosi mniej niż 18,5 kg/m2. Istnieje niezliczona ilość możliwych przyczyn zbyt niskiej masy ciała. BMI jest wskaźnikiem orientacyjnym. Osoba mająca BMI równe 18 kg/m2 może być osobą zdrową. Natomiast nierzadko zdarza się, że ...
4 min
Wiele osób obiecuje sobie, że po Nowym Roku schudnie. Jest to czas sprzyjający zmianom. Często chęć zmiany wiąże się ze świątecznym obżarstwem i związanymi z tym wyrzutami sumienia. Wtedy motywacja jest duża, jednak ona maleje z czasem i często nie udaje się osiągnąć celu. Brzmi jak znajomo, prawda?
2 min
Postanowieniem noworocznym wielu osób jest zmiana diety na zdrowszą lub/i zmiana masy ciała. Każdy czas w roku jest odpowiedni na zmianę stylu życiu, która może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Aby osiągnąć sukces i zmienić nawyki żywieniowe, potrzebna jest dobra organizacja, regularność i umiejętn...
5 min
Koniec roku to czas refleksji, postanowień noworocznych i przypływu motywacji do zmian. Często są to zmiany związane z masą ciała, aktywnością fizyczną lub szeroko rozumianym samorozwojem. Planowane zmiany mają uczynić dane osoby lepszą wersją siebie.
Czy Ty masz jakieś postanowienia noworoczne...
2 min
Okres świąteczny, związany z magią, bliskością rodziny i wyjątkowym klimatem, to również czas, kiedy nasze stoły uginają się od tradycyjnych potraw wigilijnych. Jednak wraz z radością spożywania tych wyjątkowych dań pojawia się także pytanie o ich wpływ na nasze zdrowie. Czy potrawy wigilijne są ...