Opinie o Nas

Kremy proteinowe

Czym są kremy proteinowe?

Kremy proteinowe to jak sama nazwa wskazuje, krem czy pasta wykonana z olejów roślinnych wzbogacona o poszczególne składniki, by uzyskać gładką konsystencję i pyszny smak. Co ważne są to kremy z większą ilością protein, dzięki czemu z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby aktywne fizycznie, sportowców, a także przez osoby, które nie trenują. Kremy białkowe występują bez dodatku cukru, jednak czasami w poszczególnych produktach znajdują się śladowe ilości cukru. Jednak jest to cukier zawarty naturalnie w składnikach produkty, a nie dodany cukier. Do uzyskania odpowiedniej słodkości wykorzystuje się słodziki. 

   

Z czego zrobione są kremy proteinowe?

Kremy proteinowe robione są głównie z olejów roślinnych. Dalszy skład może się różnić w zależności o wybranego produktu. W kremach białkowych znajdują się również białka serwatkowe, białka mleczne, odtłuszczone mleko w proszku, orzechy, kakao, słodziki, aromaty oraz emulgatory aby uzyskać pyszną i gładką konsystencję. 

   

Czy kremy proteinowe to dobre źródło białka?

Z racji, że w kremach proteinowych źródłem białka jest izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki czy też białka pochodzące z mleka w zależności od wybranego produktu, takie kremy to dobre źródło białka. Należy zacząć od tego, że wszystkie te składniki pochodzą z mleka. Nabiał jest bardzo dobrym źródłem protein, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli wszystkie te, które należy dostarczyć razem z pokarmem, gdyż organizm człowieka ich nie produkuje. Kremy proteinowe zatem mogą stanowić świetne i wartościowe uzupełnienie białka w diecie. 

  

Czy kremy proteinowe są bez cukru?

Do kremów proteinowych nie dodawany jest cukier. Może on występować w nich w śladowych ilościach w zależności od wybranego produktu. Jednak zawarty tam cukier prosty jest składnikiem poszczególnych zawartych tam składników. Nie jest to dodany, dodatkowy cukier stołowy. Zamiast cukru używa się słodzików, by nadać im odpowiedni słodki smak. 

  

Dlaczego warto stosować kremy proteinowe?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na fakt, iż kremy proteinowebez dodatku cukru. Dlatego też mogą stanowić świetną alternatywę dla popularnych kremów ze sklepu spożywczego. Kremy proteinowe są również dobrym źródłem białka, ponieważ zawierają spore jego ilości i jest to pełnowartościowe źródło protein, które przyczynia się do poprawy regeneracji czy wspiera budowanie mięśni. Osoby aktywne fizycznie czy sportowcy mogą odnieść korzyści ze stosowania tychże kremów, ponieważ są to przepyszne kremu bez cukru, a z dużą ilością pełnowartościowych protein. 

  

Jak mogą być wykorzystywane kremy proteinowe?

Kremy proteinowe można stosować jako smarowidło do pieczywa czy wafli ryżowych lub kukurydzianych. Jest to też również świetny dodatek do różnego typu dań na słodko, czyli np. do naleśników, omletów, owsianek, deserów.

Aktywne filtry