Z zewnątrz chrupka czekolada, w środku maliny z dodatkiem rozpływającego się masła orzechowego. Macie smaka na te czekoladowe babeczki? Uwaga - trochę nie-FIT! :) Ale zdecydowanie warto...

Paulina radzi, że odnośnie ilości składników i dokładnego przepisu, to jeden z tych, tak zwanych „na oko”. Podaje przybliżone proporcje, jednak ten przepis, jest bardzo luźny. Możecie dodać czegoś więcej lub mniej w zależności od ilości i efektu jaki chcecie uzyskać. Naprawdę ciężko go ‚zepsuć’, więc możecie polecieć z fantazją! Na pewno nie będziecie żałować.

_____

Składniki na warstwę czekoladową:

- biała czekolada 100g

- olej kokosowy 2 łyżeczki

Składniki na warstwę orzechową

- masło orzechowe 30g

- odżywka białkowa o smaku czekoladowym 30g

- woda

- miód 10g

Składniki na warstwę malinową:

- maliny (można użyć mrożonych) 150g

- nasiona chia 10 g

_____

Przygotowanie warstwy 1

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy.

2. Powstałą masą wypełnij boki foremek. Użyłam papierowych foremek, jednak świetnie sprawdzą się również silikonowe.

3. Wysmarowane foremki włóż do zamrażarki ok. 20 minut. Jak zastygną, możesz powtórzyć czynność, jeżeli czekolada nie dokładnie osadziła się na bokach. Ja niestety pominęłam tę czynność, dlatego zauważalne są małe dziurki w zewnętrznej warstwie. Jednak to tylko kwestie wizualne.

Przygotowanie warstwy 2:

1. Odżywkę białkową wymieszaj z małą ilością wody. Dodaj miód i masło orzechowe.

2. Warstwa powinna być kleista i w miarę gęsta. W tym wypadku duże znaczenie ma masło orzechowe jakiego użyjecie. Ja dodałam masło orzechowe crunchy, które ma duże kawałki orzechów jest dosyć gęste. Gęstość powstałej masy reguluj ilością dodanej wody.

3. Wyłóż łyżeczką na zastygniętą czekoladę, tak by pokryło połowę babeczki. Wstaw do zamrażarki na 20 minut.

Przygotowanie warstwy 3:

1. Kolejną warstwą są maliny z chia. Jeżeli używasz mrożonych malin, odmroź je i odlej powstały „soczek”(najlepiej wypij lub dodaj do jogurtu). Do malin dodaj nasiona chia, wymierzaj tak by je rozgnieść i zostaw na jakiś czas aż napęcznieją. Dodaj słodzik. Ja użyłam 5 tabletek słodziku.

2. Ta warstwa powinna być zbita i dosyć sztywna.

3. Wyłóż łyżeczką na masę orzechową do samej góry babeczki na płasko. Wstaw do zamrażarki.

Przygotowanie warstwy 4:

1. Na koniec użyj ponownie warstwy nr 1. polewając górę. Ponownie rozpuść czekoladę z olejem kokosowym i wylej na warstwę malinową.

2. Możesz przyozdobić babeczki kolorowymi groszkami lub pokruszyć na nie ciasteczko.

3. Umieść ponownie w zamrażarce na 60 minut.

_____

Gotowe! Te białe czekoladowe babeczki najlepiej smakują lekko odmrożone. Jednak nie zostawiaj ich na długo bez lodówki.

Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek (kedziorki.com)