Kwarantanna w pełni, a tu ochota na słodkie? Mamy na to sposób! Koniec z wyrzutami sumienia po zjedzeniu czekolady - gwarantujemy, że jeśli raz wypróbujecie tego przepisu, to prędko się z nim nie rozstaniecie... Czas na legalną czekoladę - bez cukru!

Jedna czekoladka to zaledwie 30 kcal, w tym 3g białka, niecałe 2g tłuszczu, niecały 1g węglowodanów! Mogło być lepiej? Przygotowanie jest EKSPRESOWE - chwila moment i będziesz cieszyć się domową czekoladą - bez wyrzutów sumienia.

_____

Potrzebne składniki:

- olej kokosowy 12g
- odżywka białkowa 40g (proponujemy tę o smaku MARS Mars Protein Powder 875g- idealnie odda smak czekolady!)
masło orzechowe 30g (wolisz crunchy czy gładkie? my użyliśmy z kawałkami orzechów!)
- mleko 60g
- łyżeczka kakao

_____

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i masło orzechowe,

2. Odżywkę białkową połącz z kakao, następnie wymieszaj z mlekiem,

3. Dodaj wcześniej rozpuszczony olej i masło orzechowe - wszystko wymieszaj,

4. Wylej do foremek (lub w całości na blaszkę - wtedy będzie tabliczka czekolady),

5. Dodaj dowolne dodatki (na przykład posiekane orzechy, kawałki ciasteczek),

6. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.

GOTOWE! Podawaj zamrożone - nie przechowuj zbyt długo w temperaturze pokojowej, bo domowa czekolada się roztopi, ale tak naprawdę... czy wytrzyma do roztopienia? ;) 

_____

          

Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek (Kędziorki.com)