Fit tarta budyniowa
Czy mamy tutaj fanów pysznych tart? Dziś mamy dla Was przepis na przepyszną tartę z budyniem! Owsiany spód, budyniowa masa... 100% bez cukru i 100% bez wyrzeczeń! Spróbujcie sami!
Składniki na spód:
- Płatki owsiane, 150g
- Kakao, 15g
- ERYTRYTOL (ilość wedle uznania, zależy jak słodkie lubicie)
- Banany (u nas dwa, około 250g)
- Wrzątek, 150ml
Składniki na masę budyniową:
- Budyń bez cukru, 40g
- Erytrytol (również wedle uznania, próbujcie masy czy jest wystarczająco słodka)
- Mleko, 400ml
Sposób przygotowania spodu:
1. Erytrytol rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy płatki owsiane
2. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy
3. Wykładamy dno blachy wyłożone papierem do pieczenia. WSKAZÓWKA: przy rozprowadzaniu masy warto lekko zwilżyć grzbiet łyżki i nim rozprowadzać masę, jest o wiele łatwiej
4. Na spód wykładamy pokrojone w plasterki banany
Sposób przygotowania masy budyniowej:
1. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Kiedy budyń zgęstnieje, odstawiamy go na chwilę do ostygnięcia
3. Ostygnięty budyń wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasta
___
Po całkowitym wystygnięciu budyniu, całość wstawiamy do lodówki i czekamy aż budyń się "ściągnie". Polecamy przechowywać ciasto w lodówce, ale... nie gwarantujemy, że długo wytrzymacie :) Smacznego!
___
(Zdjęcie i przepis autorstwa Weroniki Śliwańskiej)