Czy mamy tutaj fanów pysznych tart? Dziś mamy dla Was przepis na przepyszną tartę z budyniem! Owsiany spód, budyniowa masa... 100% bez cukru i 100% bez wyrzeczeń! Spróbujcie sami!

Składniki na spód:

- Płatki owsiane, 150g

- Kakao, 15g

- ERYTRYTOL (ilość wedle uznania, zależy jak słodkie lubicie)

- Banany (u nas dwa, około 250g)

- Wrzątek, 150ml

Składniki na masę budyniową:

- Budyń bez cukru, 40g

- Erytrytol (również wedle uznania, próbujcie masy czy jest wystarczająco słodka) 

- Mleko, 400ml

Sposób przygotowania spodu:

1. Erytrytol rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy płatki owsiane

2. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy

3. Wykładamy dno blachy wyłożone papierem do pieczenia. WSKAZÓWKA: przy rozprowadzaniu masy warto lekko zwilżyć grzbiet łyżki i nim rozprowadzać masę, jest o wiele łatwiej

4. Na spód wykładamy pokrojone w plasterki banany

Sposób przygotowania masy budyniowej:

1. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

2. Kiedy budyń zgęstnieje, odstawiamy go na chwilę do ostygnięcia

3. Ostygnięty budyń wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasta

___

Po całkowitym wystygnięciu budyniu, całość wstawiamy do lodówki i czekamy aż budyń się "ściągnie". Polecamy przechowywać ciasto w lodówce, ale... nie gwarantujemy, że długo wytrzymacie :) Smacznego! 

___

(Zdjęcie i przepis autorstwa Weroniki Śliwańskiej)