Wszyscy uwielbiamy oreo, a zwłaszcza wszystkie nowości i ich modyfikacje. Nie mogło być inaczej z oreo w wersji mlecznej kanapki! Dziś mamy dla Was przepis na fit wersję tego słodycza - jak zawsze bez cukru!

Potrzebne składniki:

  • skyr naturalny (1 opakowanie, 150g)
  • skyr waniliowy/danio/inny serek waniliowy (150g)
  • kakao 10g
  • 50g płynnych białek jaj
  • herbatniki ok 4-5 sztuk
  • erytrytol
  • aromat czekoladowy
  • szczypta soli

Przygotowanie warstwy pierwszej:

  • białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
  • dodajemy skyr, połowę serka waniliowego, 2 łyżki erytrytolu i miksujemy chwilę, do całkowitego połączenia
  • masę wylewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki

Przygotowanie warstwy drugiej:

  • herbatniki kruszymy (drobniutko)
  • dodajemy do nich kakao (połowę, 5g) i mieszamy
  • dolewamy około 20ml wody i dosładzamy (te 20 ml to wrzątek, w którym rozpuszczamy słodzik) - konsystencja powinna być jak mokry piasek i troszkę się lepić
  • kruchą masę dzielimy rękami na mniejsze kawałki i rozsypujemy po już gotowej, kremowej masie
  • chowamy do lodówki

Przygotowanie polewy:

  • do pozostałej połowy serka waniliowego dodajemy kakao (5g) i 20-30ml wody
  • dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy
  • wylewamy na górę ciacha i chowamy do lodówki... lub od razu zajadamy ;)

Skyr możecie zamienić na jogurt grecki, ricottę, naturalny gęsty lub inny serek o naturalnym smaku. Ważne żeby zamiennik był GĘSTY. W innym przypadku całość może Wam popłynąć ;) Makro całości z użyciem skyra naturalnego i waniliowego + 50g białek jaj: 378kcal, 42B, 4.4T, 41W

Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska