Oreo - mleczna kanapka
Wszyscy uwielbiamy oreo, a zwłaszcza wszystkie nowości i ich modyfikacje. Nie mogło być inaczej z oreo w wersji mlecznej kanapki! Dziś mamy dla Was przepis na fit wersję tego słodycza - jak zawsze bez cukru!
Potrzebne składniki:
- skyr naturalny (1 opakowanie, 150g)
- skyr waniliowy/danio/inny serek waniliowy (150g)
- kakao 10g
- 50g płynnych białek jaj
- herbatniki ok 4-5 sztuk
- erytrytol
- aromat czekoladowy
- szczypta soli
Przygotowanie warstwy pierwszej:
- białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
- dodajemy skyr, połowę serka waniliowego, 2 łyżki erytrytolu i miksujemy chwilę, do całkowitego połączenia
- masę wylewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki
Przygotowanie warstwy drugiej:
- herbatniki kruszymy (drobniutko)
- dodajemy do nich kakao (połowę, 5g) i mieszamy
- dolewamy około 20ml wody i dosładzamy (te 20 ml to wrzątek, w którym rozpuszczamy słodzik) - konsystencja powinna być jak mokry piasek i troszkę się lepić
- kruchą masę dzielimy rękami na mniejsze kawałki i rozsypujemy po już gotowej, kremowej masie
- chowamy do lodówki
Przygotowanie polewy:
- do pozostałej połowy serka waniliowego dodajemy kakao (5g) i 20-30ml wody
- dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy
- wylewamy na górę ciacha i chowamy do lodówki... lub od razu zajadamy ;)
Skyr możecie zamienić na jogurt grecki, ricottę, naturalny gęsty lub inny serek o naturalnym smaku. Ważne żeby zamiennik był GĘSTY. W innym przypadku całość może Wam popłynąć ;) Makro całości z użyciem skyra naturalnego i waniliowego + 50g białek jaj: 378kcal, 42B, 4.4T, 41W
Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska