Owsianka Banoffee
Lubicie kombinować w kuchni? My zdecydowanie, dlatego dziś dzielimy się z Wami naszym przepisem na owsiankę... owsiankę BANOFFEE! Cała porcja ma zaledwie 4,5g tłuszczu, aż 26g białka i 66g węglowodanów. Ruszamy!
Potrzebne składniki:
- płatki owsiane, 50g
- skyr naturalny, 150g
- banan, 80g
- erytrytol (jak zawsze, wedle uznania - my jesteśmy łakomczuszkami i zawsze wsypujemy więcej)
- masa kajmakowa, 10g
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane gotujemy na wodzie (ok. 350-400ml)
2. Skyr mieszamy z erytrytolem i dolewamy ok. 30ml wody
3. Banana kroimy w plasterki i wykładamy je na rozgrzaną, lekko natłuszczoną maślanym cooking sprayem patelnię, smażymy na złoty kolor z obu stron
4. Płatki przekładamy do miseczki, na płatki nakładamy cienką warstwę masy kajmakowej
5. Wykładamy na to podsmażone banany, to zalewamy masą ze skyra
6. Posypujemy cynamonem i gotowe!
____
WSKAZÓWKI: Skyr możecie zamienić na jogurt naturalny, ale wtedy w inny sposób zadbajcie o podaż białka, możecie dodać ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ.
Masę kajmakową możecie zamienić na masło orzechowe, najlepiej będzie pasować te o smaku słonego karmelu.
____
(Zdjęcie i przepis autorstwa Weroniki Śliwańskiej)