Jem mało i nie chudnę! Dlaczego? Na to pytanie trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć. Wynika to z faktu, że ogółem ludzie nie mają odpowiedniej wiedzy na temat całego procesu redukcji. Brak odpowiedniej dawki ruchu czy nieodpowiednia ilość kalorii na redukcji, to tylko niektóre ważne czynniki… A może przeszacowałeś swoją dotychczasową aktywność fizyczną, chorujesz? O tym, co należy wziąć pod uwagę rozważając przyczyny niepowodzenia w odchudzaniu, dowiesz się z naszego wpisu!

Brak deficytu energetycznego

Jesz więcej niż Ci się wydaje. Częstym problemem jest nieprawidłowe oszacowanie zapotrzebowania energetycznego. Masz wyliczoną na konkretną ilość kalorii, przestrzegasz diety, a nie chudniesz, mimo że wydaje ci się, że wszystko robisz dobrze. Sprawdź to stosując odpowiednie wzory i zastosuj wyważony deficyt kaloryczny rzędu 300-400 kcal na początek. Przez kilka dni zapisuj to co jesz i ile jesz, użyj aplikacji i sprawdź rzeczywiste spożycie.

Zbyt mało ruchu

Często wynikiem braku postępu w redukcji i spadku wagi jest prosta przyczyna. Brak aktywności fizycznej lub jej niedostateczna ilość. Chodzi tutaj nie tylko o zaplanowany trening w siłowni, bieg czy rower. Każda aktywność ruchowa przyczynia się do poprawy tempa metabolizmu. Może to być spacer, wchodzenie po schodach, czynności domowe, zabawa z dziećmi, itd. Właśnie w dodatkowej tzw. spontanicznej aktywności fizycznej (NEAT) upatruje się szeregu korzyści wspierających proces redukcji tłuszczu. W celu poprawy kontroli wysiłku i motywacji zaleca się wykorzystanie liczników kroków oraz np. kreatywnych powiadomień o potrzebie ruchu. Jest wiele komercyjnych rozwiązań (urządzeń, aplikacji), które pozwolą zapobiec zmniejszeniu aktywności i poprawią Twoją motywację do ćwiczeń.

Ukryte choroby a brak postępu redukcji?

Za brak postępu w chudnięciu może również odpowiadać podłoże hormonalne. Jednak diagnostyką w kierunku poniższych chorób powinien zająć się lekarz – specjalista. Niemniej jednak częstym potencjalnym powodem mogą być problemy związane z funkcjonowaniem gospodarki tarczycy. W sytuacji niedoczynności, gdy tarczyca produkuje zbyt małe ilości tego hormonu dochodzi do spowolnienia tempa przemiany materii. Już samo pogorszenie nastroju, przewlekłe zmęczenie i senność czy uczucie zimna może stanowić sygnał alarmowy. Innym powodem może być niezdiagnozowana wcześniej insulinooporność, w wyniku której trzustka wskutek przewlekłego pobudzenia (i dostarczanie glukozy) może wydzielać znaczące ilości insuliny. Innymi przyczynami mogącymi pogarszać proces spadku wagi może być Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) związany z insulinoopornością, stanem zapalnym czy terapią hormonalną (antykoncepcją). U mężczyzn za jedną z przyczyn można uznać także będący patologią – obniżony poziom testosteronu oraz podwyższony poziom estrogenu, a u kobiet – „dominacja estrogenu” prowadząca co spadku progesteronu względem wspomnianego estrogenu.

Jedzenie na mieście a dieta

Zwróć uwagę, jak często jesz na mieście, kiedy i ile spożywasz alkoholu. To mogą wydawać się detale, ale bardzo istotne w celu wyłapania problemów pogarszających skuteczną redukcję. Same częste spożywanie posiłków wysokoprzetworzonych (czyli najczęściej jedzenie na mieście) prowadzi do pogorszenia kontroli łaknienia. Zwrócenie uwagi na jakość produktów (warzywa, owoce, błonnik, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze), czy zwiększenie ilości białka w diecie mogą być prostymi krokami do poprawy uczucia głodu i sytości i poprawę kontroli łaknienia. O tym, jak zapobiegać napadom na jedzenie pisaliśmy w tym artykule

Czy można pić alkohol na diecie?

Alkohol jest źródłem dodatkowych kalorii, przez co podczas spotkań towarzyskim możemy nieco zatracać się dzięki świetnej atmosferze zapominając tym samym o gęstości energetycznej trunków. Dodatkowo spożycie alkoholu może sprzyjać mniejszej kontroli nad przyjmowanymi porcjami jedzenie upośledzając tak ważną kontrolę łaknienia.

Liczenie kalorii na diecie

Dodatkowym krokiem może być wprowadzenie monitoringu tego, jakie porcje jedzenia przyjmujesz. Warto wtedy podejść do tematu ambitnie i skrupulatnie przez kilka dni liczyć wielkości porcji i ważyć produkty używając np. wagi kuchennej. Być może czasami stale dokonując pomiarów wg intuicji („na oko”) wprowadzałeś większe ilości płatków, oliwy, mięsa czy innych pokarmów przez co wielkość porcji i sama ilość spożywanych kalorii była większa?

Może wprowadzasz czasami tzw. oszukany posiłek („cheat meal”), który przekształca się w… „cheat day”, przez co weekendowa podaż kalorii znacznie wykracza poza zbilansowane ramy dla Twojego przypadku redukcji? Często zdarza się tak, że tracimy kontrolę nad ilością spożywanego pokarmu na cały dzień i przejadamy się. Tzw. „żywność rekreacyjna” może stanowić tu doskonałą alternatywę. Dlaczego? Ponieważ nie są to pokarmy spożywane w bardzo dużych porcjach (przykładem może być jasna bułka, frytki, ciasto, czipsy, pizza), w dawce nie wykraczają poza standardową normę nie wprowadzają znacznych ilości kalorii. Inną zaletą może być to, że w odróżnieniu od posiłku oszukanego ich spożycie nie prowadzi zachowań kompensacyjnych, co zmniejsza ryzyko zaburzeń prawidłowych wzorców odżywiania.

Ile kalorii ucinać na redukcji?

Bardzo ważne jest, aby nie redukować bez przerwy ilości kcal w celu zwiększenia tempa redukcji. Nadmierne ucinanie kalorii w diecie może spowodować nawet zatrzymanie procesu chudnięcia (organizm broni się, jest wyczerpany). Zbyt duża ilość ćwiczeń również nie wesprze tego procesu. Są elementy, na które znacząco nie wpłyniemy  i musimy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli jemy i nie chudniemywarto pokusić się o dokonanie dodatkowych obserwacji i monitoringu całego procesu, aby wyłapać detale potencjalnie mogące spowolnić cały proces

Podstawowa zasada odchudzania – bilans kaloryczny

Przede wszystkim zdrowy rozsądek w całym procesie z odpowiednim uwzględnieniem zapotrzebowania energetycznego, w oparciu o odpowiedni deficyt energetyczny pomoże nam zoptymalizować cały proces redukcji wagi. Z obserwacji wielu dietetyków – praktyków wynika, że za najczęstszym problemem „spowolnionego metabolizmu” stoi właśnie nieodpowiedni bilans energetyczny i wiedza na ten temat. Innymi (znacznie mniejszymi w obserwacjach) przyczynami mogą być gorszy stan zdrowia i występowanie chorób, co wymaga dalszej diagnostyki u specjalisty. 


______________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz