Skala problemu marnowania żywności jest olbrzymia. Wyrzucanie jedzenia jest niekorzystne zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla naszego portfela. Im mniej żywności wyrzucamy, tym więcej oszczędzamy pieniędzy. Bardzo często w lodówce i szafkach kuchennych zalega m.in zeschnięte pieczywo, skrawki owoców i warzyw, resztki serów, czy też niedopity jogurt. Finalnie, po pewnym czasie wspomniana żywność trafia prosto do kosza. Niestety, ale marnowanie jedzenia to wina złych nawyków konsumentów. Czy istnieją sposoby na to aby ograniczyć marnowanie żywności? Okazuje się, że tak. 

Przemyślana lista zakupów

Może zabrzmi to trywialnie, ale starannie przemyślana lista artykułów spożywczych może pomóc uniknąć zakupu niepotrzebnych produktów. Dzięki temu podczas przechadzki po sklepie, do koszyka nie będą trafiać przypadkowe produkty. Warto również wspomnieć o tym, że bezwzględnie powinniśmy sprawdzać datę ważności produktów, zanim trafią do naszego koszyka. Na sklepowych półkach nierzadko stoją produkty z krótkim terminem ważności, ich zakup wiąże się z większym ryzykiem strat jedzenia. Kolejną kwestią, którą należy poruszyć to ilość. Bardzo często kupujemy zbyt dużo, wypełniona lodówka po brzegi może wygląda atrakcyjnie, jednak dość często koreluje to z marnowaniem żywności. 

Zadbaj o porządek w lodówce

Utrzymanie porządku w lodówce i szafkach kuchennych może istotnie zminimalizować proceder marnowania żywności. Bałagan sprawia, że zapominamy o resztkach żywności, które zalegają w zakamarkach lodówki. Niezauważone produkty po kilku tygodniach nie będą nadawać się już do spożycia, co ostatecznie prowadzi do ich wyrzucenia. Warto zatem zadbać o porządek w lodówce, a także na bieżąco przeglądać jej stan. Dobrym rozwiązaniem jest ustawianie produktów, które mają krótszą datę przydatności na przód lodówki, tak aby były widoczne. 

Eksperymentuj w kuchni

Nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby wiedzieć jak wykorzystać resztki jedzenia które zostały ci np. z poprzedniego dnia. Pomysłów na posiłki z takich resztek żywności może być sporo. Owoce i jogurty znakomicie sprawdzą się do koktajli. Kawałki mięsa i warzyw można z powodzeniem wykorzystać do ugotowania zupy. Pozostałe resztki mogą być również użyte do przygotowania sałatek czy zapiekanek makaronowych. Warto kombinować, dzięki temu unikniemy wyrzucania dużej ilości jedzenia. 

Mrożenie 

Mrożenie pozwala również uniknąć marnowania żywności. Zamrażanie mięsa, warzyw, owoców, ryb, czy pieczywa zapobiega ich zepsuciu. Dzięki temu będziemy mogli z nich korzystać kiedy będziemy chcieli, ograniczając w ten sposób marnowanie jedzenia. Oczywiście należy pamiętać, że po rozmrożeniu danego produku, nie można go ponownie zamrażać.  

Podsumowanie 

Ograniczenie marnowania jedzenia wpływa korzystnie na środowisko naturalne oraz na nasz budżet. Marnowanie żywności to bardzo poważny problem, z którym musimy się zmierzyć. Każdego roku w Polsce marnuje się aż 9 mln ton jedzenia. Rób zakupy z listą i staraj się jej trzymać, unikaj kupowania zbyt dużej ilości produktów, zadbaj o porządek w lodówce, a także naucz się wykorzystywać resztki jedzenia, tak aby straty były jak najmniejsze. Oczywiście nadgniłe, spleśniałe czy śmierdzące produkty należy bezwzględnie wyrzucić i nie rozważać ich konsumpcji. Umiejętność rozsądnego zarządzania żywnością to dobry nawyk, który warto sobie wyrobić. 

__________________

Autor: Marcin Grzelak