Jak polepszyć działanie układu nerwowego - naturalnie! Część 1
Układ nerwowy jest jednym z najbardziej złożonych, a zarazem delikatnych tworów matki natury. Jego działanie rzutuje na funkcjonowanie całego ustroju i im bardziej będzie precyzyjne tym lepiej organizm będzie działał. Dlatego też, niesłychanie istotne jest zapewnienie mu odpowiedniej pracy, którą można polepszyć i doprecyzować. Jak? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Sytuacje podbramkowe — co je wywołuje?
Istnieje wiele czynników, które zmniejszają, pogarszają lub zmieniają “przepustowość” centralnego układu nerwowego. Co prawda narząd ten jest bardzo dobrze chroniony, istnienie bariery krew-mózg selektywnie przepuszcza substancje aktywne, które docierają do neuronów - komórek nerwowych.
Uzależnienia, używki, przewlekły stres, a nawet niewłaściwa dieta, będą motorami degradacji i deregulacji układu nerwowego. Roztargnienie, “mętlik w głowie”, problemy z koncentracją i pamięcią oraz nieuzasadnione napady złości, mogą być oznaką przemęczenia lub wahań poziomów neurotransmiterów w mózgu.
Pokarm dla umysłu
Odpowiedni sposób odżywiania się jest niezmiernie ważny dla naszego umysłu. Struktura mózgu przypomina galaretę i tak jak ona, składa się w 80 procentach z wody. Po jej całkowitym odparowaniu sucha masa mózgu to w 80 procentach tłuszcze i 20 białka. Od razu powinno Wam się nasunąć, który składnik pokarmowy powinien wspierać budowę i regenerację naszego “komputera”.
Tak, to tłuszcze, a zwłaszcza jedno- i wielonienasycone. Wszystkie lipidy jesteśmy w stanie syntetyzować w naszych organizmach, oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które otrzymały przydomek “niezbędnych”.
Jeżeli dostarczymy ich w odpowiedniej dawce i formie, mogą przyczynić się do poprawy przesyłania informacji w obrębie neuronów, poprzez wnikanie w przestrzenie otoczki mielinowej.
Kolejną niezmiernie ważna sprawą są przeciwutleniacze. Oprócz katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej nasz mózg potrzebuję pomocy z zewnątrz. Wiąże się to z jego budową - dominują tutaj tłuszcze, które są bardzo wrażliwe na utlenienie. Dlatego antyoksydanty powinny znajdować się w diecie zdrowej dla mózgu.
Łebska dieta
Pytanie brzmi: co zatem spożywać, aby mózg mógł pracować bez przeszkód? Mózg do właściwego działania potrzebuje tłuszczy. Szczególnie tych z rodzaju omega 9. Będą odpowiedzialne za odpowiednie funkcjonowanie neuronów, przekaźnictwo synaptyczne.
Dodatkowo tłuszcze omega 9 będą chroniły nasz układ centralny przed ryzykiem chorób oraz przedwczesnym starzeniem się. Znajdziemy je w rybach (pamiętajmy, że zdrowe tłuszcze ulegają uwodornieniu pod wpływem wysokiej temperatury), oliwie z oliwek, orzechach - głównie włoskich, awokado.
Kolorami umysłu są barwy czerwieni i pomarańczy. Mowa tutaj o warzywach, bogatych w witaminy A, C i E oraz karotenoidy. Będą one chronić lipidy budujące układ nerwowy przed wolnymi rodnikami. Warto dostarczać również związki polifenolowe, które znajdują się w jadalnych częściach roślin.
Napisał: Tomasz Domoradzki