Macie ochotę na coś słodkiego a chcielibyście żeby było pysznie i na dodatek niskokalorycznie? Nic prostszego! Wystarczy skorzystać z przepisu na pyszne ciasto Lion White, który znajduję się poniżej. Gwarantujemy super doznania smakowe! Nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i ruszać do kuchni.

Fit ciasto Lion White – kalorie

442kcal B: 25g T: 6g W: 70g

Fit przepis na ciasto Lion White – składniki

  • 25g herbatników (Ok 5-6 sztuk)

  • 20g proszku budyniowego (smak toffee lub krówka)

  • 100ml mleka (0.5%) + 100ml wody

  • 30-40g białek jak

  • skyr waniliowy 150g (lub danio/waniliowy serek homogenizowany)

  • erytrytol

Fit przepis na ciasto Lion White – przygotowanie

  1. mleko podgrzewamy

  2. w 100ml wody rozrabiamy budyń

  3. dolewamy do podgrzanego mleka, dosładzamy według swoich potrzeb i gotujemy aż zgęstnieje

  4. odstawiamy na bok do przestygnięcia

  5. białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

  6. dosładzamy (Ok 50g erytrolu)

  7. chwilę miksujemy do połączenia

  8. ok 1/3 piany z białek jaj dodajemy do przestudzonego budyniu i mieszamy

  9. do pozostałych ubitych białek dodajemy cały skyr i miksujemy do połączenia (spróbujcie czy masa jest wystarczająco słodka dla was i ew. dosładzamy)

  10. na spód naczynia (to na zdj ma Ok 500ml pojemności) wykładamy połowę herbatników

  11. wylewamy 2/3 masy ze skyrem i rozprowadzamy

  12. ponownie układamy herbatniki i teraz delikatnie, równomiernie wykładamy całą warstwę z budyniu

  13. na warstwę budyniowa wykładamy pozostałą masę ze skyra i gotowe

  14. chowamy do lodówki na ok 2h i już można wcinać, ja trzymałam całą noc i tak też spokojnie możecie zrobić

Ciasto Lion White w wersji fit – pyszny deser

Oto prosty przepis na łatwe w przyrządzeniu fit ciasto Lion White. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej