Dzisiaj w wersji na słono - przepis na przepyszne curry z tofu! Wersja vege, idealna na obiad! Uwielbiamy orientalne smaki, a to curry baaardzo przypadło nam do gustu... Jest dużo mniej kaloryczne niż klasyczne curry, dlatego koniecznie wypróbujcie ten przepis na dzisiejszy obiad!

Potrzebne składniki (na jedną porcję):

  • 80ml mleczka kokosowego light
  • 120g papryki (żółta i czerwona)
  • 100g cukini
  • 45g marchewki
  • 40g korzenia pietruszki
  • 50g tofu naturalnego
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku
  • około 200ml wody

Sposób przygotowania:

  • marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki
  • podsmażamy na niewielkiej ilości na oliwie w sprayu
  • kroimy paprykę w paski i cukinię w półksiężyce
  • dodajemy na patelnię i całość podsmażamy około 5 min - aż warzywa lekko zmiękną
  • tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do warzyw
  • podlewamy wodą, dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do połączenia
  • dodajemy wszystkie przyprawy i zmniejszamy ogień
  • przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10min - opcjonalnie możecie podlać jeszcze wodą lub mleczkiem kokosowym jeśli za dużo odparuje

 

Gotowe! Podajemy z ryżem (najlepiej jaśminowym).

Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska