Ochotę na ciasto czekoladowe ma każdy - zawsze, no i wszędzie. Mamy dla Was przepis na zdrowszą wersję ciasta czekoladowego. Jest miękkie, wilgotne i przełożone domowymi powidłami śliwkowymi. Słodzik możecie zamienić na zwykły miód, a powidła śliwkowe - na jakiekolwiek macie ochotę :) Sprawdźcie co zgotowała dla Was Werka - autorka dzisiejszego przepisu!

Potrzebne składniki: 

  • Puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 20g kakao
  • 100g jogurtu naturalnego (ważne, aby był GĘSTY)
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40g)
  • 80g oleju kokosowego
  • 330g mąki  (tu w proporcji 2:1 pszenna z ryżową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropelek aromatu FUNKY FLAVORS Aromat Słodzony 50ml Milk Chocolate / Mleczna Czekolada
  • Erytrytol - wedle uznania, próbujcie masy i dosłodźcie według własnej chęci

Ciasto jest mega łatwe i szybkie w przygotowaniu, sami zobaczcie! Po kolei:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
  • Pomidory, jogurt naturalny, olej, banan oraz słodzidło blendujemy na gładką masę,
  • Do masy dodajemy pozostałe, suche składniki (kakao, proszek budyniowy, mąka, proszek do pieczenia)
  • Ponownie blendujemy wszystko na gładka masę,
  • Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tutaj forma miała 28cm x 40cm),
  • Ciacho pieczemy przez około 40 min (do tzw. "suchego patyczka"),
  • Po wystygnięciu ciasta przekrajamy jena pół i przekładami powidłami śliwkowymi,
  • Werka dodatkowo posypała ciasto cukrem pudrem - chcesz zaoszczędzić kalorii? Wystarczy, że erytrytol zmielisz blenderem - bezcukrowy "cukier" puder gotowy!

No dobrze, a teraz ile to ma kalorii?

Nasze czekoladowe ciasto podzielone na 12 kawałków, ma w jednym z kawałków: 189kcal 4B 7T 27W

Jeśli wypróbowaliście nasz przepis, koniecznie wrzućcie zdjęcie i oznaczcie nas na nim! Instagram @strefamocy