Czekoladowe ciasto przekładane powidłami
Ochotę na ciasto czekoladowe ma każdy - zawsze, no i wszędzie. Mamy dla Was przepis na zdrowszą wersję ciasta czekoladowego. Jest miękkie, wilgotne i przełożone domowymi powidłami śliwkowymi. Słodzik możecie zamienić na zwykły miód, a powidła śliwkowe - na jakiekolwiek macie ochotę :) Sprawdźcie co zgotowała dla Was Werka - autorka dzisiejszego przepisu!
Potrzebne składniki:
- Puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1 duży dojrzały banan
- 20g kakao
- 100g jogurtu naturalnego (ważne, aby był GĘSTY)
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40g)
- 80g oleju kokosowego
- 330g mąki (tu w proporcji 2:1 pszenna z ryżową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kilka kropelek aromatu FUNKY FLAVORS Aromat Słodzony 50ml Milk Chocolate / Mleczna Czekolada
- Erytrytol - wedle uznania, próbujcie masy i dosłodźcie według własnej chęci
Ciasto jest mega łatwe i szybkie w przygotowaniu, sami zobaczcie! Po kolei:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
- Pomidory, jogurt naturalny, olej, banan oraz słodzidło blendujemy na gładką masę,
- Do masy dodajemy pozostałe, suche składniki (kakao, proszek budyniowy, mąka, proszek do pieczenia)
- Ponownie blendujemy wszystko na gładka masę,
- Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tutaj forma miała 28cm x 40cm),
- Ciacho pieczemy przez około 40 min (do tzw. "suchego patyczka"),
- Po wystygnięciu ciasta przekrajamy jena pół i przekładami powidłami śliwkowymi,
- Werka dodatkowo posypała ciasto cukrem pudrem - chcesz zaoszczędzić kalorii? Wystarczy, że erytrytol zmielisz blenderem - bezcukrowy "cukier" puder gotowy!
No dobrze, a teraz ile to ma kalorii?
Nasze czekoladowe ciasto podzielone na 12 kawałków, ma w jednym z kawałków: 189kcal 4B 7T 27W
Jeśli wypróbowaliście nasz przepis, koniecznie wrzućcie zdjęcie i oznaczcie nas na nim! Instagram @strefamocy