Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Jest idealnym dodatkiem do dań na słodko i słono. Jak przygotować ją w wersji dietetycznej? Poznaj 5 pomysłów na fit dania z dynią.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest sprzymierzeńcem każdego, kto dba o swoją sylwetkę i zdrowie. Można bez obaw ją jeść, będąc na redukcji. Ile kalorii ma dynia? 100 g dyni to zaledwie 26 kcal. Poza tym jest cennym źródłem cennych witamin i składników odżywczych: alfa – i beta- karotenu, witaminy A, C, E, B1, B2, niacyny, potasu, wapnia i cynku. Wykazuje działanie moczopędne, ułatwia trawienie i łagodzi zaparcia.

Fit dania z dynią

Oto nasze propozycje na jesienne fit potrawy z dynią.

1. Zupa krem z dyni i marchewki

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni,

  • 1 cebula,

  • 1 marchewka,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego,

  • sól,

  • pieprz,

  • pestki dyni,

  • natka pietruszki,

  • szczypiorek

  • gęsty jogurt naturalny,

  • olej w sprayu do smażenia

Zupa krem z dyni - przygotowanie:

Pokrój w kostkę dynię. Odrzuć pestki. Obierz marchew, cebulę i czosnek. Smaż na patelni do miękkości. Następnie wlej bulion i gotuj przez kilkanaście minut. W razie potrzeby odlej część bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw zupę za pomocą soli i pieprzu. Podaj z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i jogurtem naturalnym.

2. Fit placki z dyni

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki oleju kokosowego,

  • 1 łyżka syropu klonowego,

  • 1 szklanka mąki ryżowej,

  • 1/3 szklanki mielonych migdałów,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Placki z dyni - przygotowanie:

Połącz puree z dyni z jogurtem naturalnym, olejem kokosowym, jajkami i syropem klonowym. Osobno zmieszaj mąkę ryżową, mielone migdały i proszek do pieczenia. Smaż małe placki na patelni. Podawaj z owocami lub syropem klonowym.

3. Muffiny z dynią

Składniki:

  • 250g puree z dyni,

  • 230g mąki orkiszowej,

  • 100g erytrytolu,

  • garść grubo posiekanych orzechów,

  • garść rodzynek,

  • szczypta cynamonu,

  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 150 ml mleka roślinnego,

  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połącz mąkę, ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę oczyszczoną. Dodaj orzechy i rodzynki. Zmiksuj dynię z mlekiem roślinnym. Wsyp suche składniki. Wlej sok z cytryny. Przelej masę do foremek. Posyp orzechami i piecz przez 30 minut.

4. Puree z dyni

Składniki:

  • dynia.

Jak zrobić puree z dyni?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrój dynię na drobne kawałki. Ułóż skórką do dołu i piecz przez 45 minut. Wyjmij miąższ za pomocą łyżki. Przełóż upieczoną dynię do garnka. Zblenduj i zagotuj. Przełóż w słoiki. Puree możesz wykorzystać do sernika z dynią lub zupy krem.

5. Pieczona dynia z cynamonem

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1 łyżeczka ostrej papryki,

  • 80 ml oleju,

  • mielone goździki - szczypta,

  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Połącz za pomocą miksera przyprawy i olej.

  • Umyj dynię. Pokrój na mniejsze kawałki. Usuń pestki.

  • Połącz dynię z przyprawami.

  • Piecz w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w 200 stopniach C.

  • Podawaj jako przystawkę lub dodatek do obiadu.

Przepisy na potrawy z dynią

Nie pozwól, by tej jesieni zabrakło w Twojej kuchni dyni. Jej możliwości jest nieskończenie wiele. Wypróbuj powyższe propozycje na pyszne fit dania i przekonaj się, jak wiele do zaoferowania ma to warzywo.

_________________

Autor: Klaudia Pieczykolan