Fit przepis na DESER MAXI KING

Wartość odżywcza:

• Białko: 67 g

• Tłuszcze: 47 g

  • Węglowodany: 140 g

• Wartość energetyczna: 1195 kcal

*podana wartość odżywcza tyczy się całości, jednak spokojnie można podzielić na 2 lub 4 porcje.

SKŁADNIKI

Spód:

• 4 herbatniki

• 25 g daktyli + wrzątek

• 2 g kakao

Masa biała:

• 300 g twarogu sernikowego

• 75 g skyra naturalnego

• 10 g żelatyny + odrobina wody

• 10 tabletek słodzika + odrobina wody

• 10 kropel aromatu Funky Flavors biała czekolada

• 60 g białek jaj

Karmel:

• 25 g daktyli + wrzątek

• 50 g kajmaku

Wierzch:

• 10 g orzechów

• 75 g czekolady mlecznej RED + mleko

Fit przepis-wykonanie

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 15 min, następnie wylewamy wodę i blendujemy.

Dorzucamy pokruszone herbatniki, kakao i ponownie blendujemy. Gotowy spód wykładamy do

2. Twaróg sernikowy miksujemy ze skyrem, rozpuszczonym słodzikiem i aromatem. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i energicznie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Połowę masy wylewamy na spód i wkładamy do zamrażarki na parę minut.

3. Daktyle przyrządzamy jak w punkcie 1. Następnie dodajemy kajmak, blendujemy i wykładamy na stężałą masę.

4. Na kajmak wylewamy drugą część białej masy, posypujemy posiekanymi orzechami i

ponownie wkładamy do zamrażarki.

5. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy odrobinę mleka (ciepłego/temp. pokojowa,

aby czekolada się nie zbryliła) i wykładamy na wierzch. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40s. Polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali .

Oto prosty przepis na łatwe w przyrządzeniu deser maxi king. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

Przepis i zdjęcie autorstwa: Karolina Woszczek

Instagram : dietetykanaluzie