Planujesz domówkę czy imprezę, ale wiesz, że większość Twoich gości jest na diecie redukcyjnej? A może to Ty chciałbyś się zdrowo odżywiać mimo częstych spotkań z przyjaciółmi? Wypróbuj 5 fit przepisów na imprezowe przekąski.

Zdrowe przekąski na imprezę

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Chcemy dobrze wyglądać i zdrowo się odżywiać. Nic dziwnego, że popularność zyskują fit przekąski imprezowe. Takie przystawki nie muszą być drogie, a ich przygotowanie czasochłonne. Możesz wykorzystać sezonowe warzywa, na przykład cukinię. Poznaj nasze sprawdzone przepisy.

Mini pizze z cukinii

Składniki:

  •        1 duża cukinia,
  •        kilka plasterków szynki lub salami,
  •        tarty ser mozzarella,
  •        1 puszka pomidorów,
  •        2 ząbki czosnku,
  •        suszone oregano,
  •        suszona bazylia,
  •        sól,
  •        pieprz,
  •        1 łyżka oliwy z oliwek BASSO.

Przygotowanie:

  1.      Zetrzyj dwa ząbki czosnku na tarce.
  2.      Zmiksuj pomidory z puszki.
  3.      Wlej do garnka oliwę i dodaj starty czosnek.
  4.      Dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię.
  5.      Gotuj przez 15 minut, aż nadmiar wody odparuje.
  6.      Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
  7.      Pokrój cukinię na plastry o grubości 1,5 cm.
  8.      Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  9.      Ułóż na blaszce. Posyp serem mozzarella.
  10.   Następnie ułóż plasterki wędliny lub salami.
  11.   Piecz 5 minut, aż ser się zarumieni.

Pieczone frytki z batatów

Składniki:

  •        2 bataty średniej wielkości,
  •        2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  •        olej Best Joy Coconut Oil Spray,
  •        garść siekanej natki pietruszki,
  •        suszony czosnek,
  •        słodka papryka,
  •        sól,
  •        pieprz,
  •        szczypta chili.

Przygotowanie:

  1.      Pokrój bataty na kształt frytek.
  2.      Przepłucz zimną wodą.
  3.      Dokładnie osusz i pokryj z każdej strony olejem.
  4.      W małej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, suszony czosnek, szczyptę chilli i słodką paprykę.
  5.      Posyp mieszkanką pokrojone bataty i dokładnie wymieszaj.
  6.      Ułóż na papierze do pieczenia tak, by frytki nie stykały się ze sobą.
  7.      Piecz w 220 stopniach przez około 25 minut.
  8.      Czas pieczenia zależy od piekarnika.
  9.      Następnie posyp solą i pietruszką. Gotowe!

Pasta z awokado z surowymi warzywami

Składniki:

  •        1 dojrzałe awokado,
  •        1 ząbek czosnku,
  •        1 łyżeczka soku z cytryny,
  •        sól,
  •        pieprz,
  •        2 łyżeczki soku z cytryny,
  •        surowe warzywa: papryka, marchewka.

Przygotowanie:

  1.      Umyj, obierz i rozdrobnij za pomocą widelca awokado.
  2.      Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3.      Wlej sok z cytryny.
  4.      Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz.
  5.      Połącz składniki za pomocą blendera.
  6.      Podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Pieczona ciecierzyca

Składniki:

  •        1 puszka ciecierzycy,
  •        olej Best Joy Canola Rzepakowy,
  •        1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  •        1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  •        1 szczypta chilli,
  •        sól.

Przygotowanie:

  1.      Odsącz ciecierzycę z puszki.
  2.      Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  3.      Wymieszaj olej z przyprawami i obtocz dokładnie ciecierzycę.
  4.      Przesyp ziarna na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5.      Piecz w 190 stopniach przez 30 minut.

Fit koreczki imprezowe

Składniki:

  •        15 pomidorków koktajlowych,
  •        15 kulek małej mozzarelli,
  •        30 listków świeżej bazylii,
  •        dodatkowo: wykałaczki.

Przygotowanie:

  1.      Przekrój pomidorki na pół.
  2.      Nakłuwaj kolejno na wykałaczkę pomidorki, mozzarellę, świeże listki bazylii i układaj na talerzu.

 

Kto powiedział, że impreza musi wiązać się z nadmiarem kalorii i uczuciem ciężkości? Wypróbuj nasze fit propozycje na przekąski, a Twoi goście będą zachwyceni!

_________________

Autor: Klaudia Pieczykolan