5 fit przepisów na imprezowe przekąski
Planujesz domówkę czy imprezę, ale wiesz, że większość Twoich gości jest na diecie redukcyjnej? A może to Ty chciałbyś się zdrowo odżywiać mimo częstych spotkań z przyjaciółmi? Wypróbuj 5 fit przepisów na imprezowe przekąski.
Zdrowe przekąski na imprezę
Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Chcemy dobrze wyglądać i zdrowo się odżywiać. Nic dziwnego, że popularność zyskują fit przekąski imprezowe. Takie przystawki nie muszą być drogie, a ich przygotowanie czasochłonne. Możesz wykorzystać sezonowe warzywa, na przykład cukinię. Poznaj nasze sprawdzone przepisy.
Mini pizze z cukinii
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- kilka plasterków szynki lub salami,
- tarty ser mozzarella,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- suszone oregano,
- suszona bazylia,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek BASSO.
Przygotowanie:
- Zetrzyj dwa ząbki czosnku na tarce.
- Zmiksuj pomidory z puszki.
- Wlej do garnka oliwę i dodaj starty czosnek.
- Dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię.
- Gotuj przez 15 minut, aż nadmiar wody odparuje.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
- Pokrój cukinię na plastry o grubości 1,5 cm.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Ułóż na blaszce. Posyp serem mozzarella.
- Następnie ułóż plasterki wędliny lub salami.
- Piecz 5 minut, aż ser się zarumieni.
Pieczone frytki z batatów
Składniki:
- 2 bataty średniej wielkości,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- olej Best Joy Coconut Oil Spray,
- garść siekanej natki pietruszki,
- suszony czosnek,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta chili.
Przygotowanie:
- Pokrój bataty na kształt frytek.
- Przepłucz zimną wodą.
- Dokładnie osusz i pokryj z każdej strony olejem.
- W małej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, suszony czosnek, szczyptę chilli i słodką paprykę.
- Posyp mieszkanką pokrojone bataty i dokładnie wymieszaj.
- Ułóż na papierze do pieczenia tak, by frytki nie stykały się ze sobą.
- Piecz w 220 stopniach przez około 25 minut.
- Czas pieczenia zależy od piekarnika.
- Następnie posyp solą i pietruszką. Gotowe!
Pasta z awokado z surowymi warzywami
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- surowe warzywa: papryka, marchewka.
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i rozdrobnij za pomocą widelca awokado.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wlej sok z cytryny.
- Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Połącz składniki za pomocą blendera.
- Podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Pieczona ciecierzyca
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- olej Best Joy Canola Rzepakowy,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 szczypta chilli,
- sól.
Przygotowanie:
- Odsącz ciecierzycę z puszki.
- Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Wymieszaj olej z przyprawami i obtocz dokładnie ciecierzycę.
- Przesyp ziarna na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 190 stopniach przez 30 minut.
Fit koreczki imprezowe
Składniki:
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 15 kulek małej mozzarelli,
- 30 listków świeżej bazylii,
- dodatkowo: wykałaczki.
Przygotowanie:
- Przekrój pomidorki na pół.
- Nakłuwaj kolejno na wykałaczkę pomidorki, mozzarellę, świeże listki bazylii i układaj na talerzu.
Kto powiedział, że impreza musi wiązać się z nadmiarem kalorii i uczuciem ciężkości? Wypróbuj nasze fit propozycje na przekąski, a Twoi goście będą zachwyceni!
_________________
Autor: Klaudia Pieczykolan