Sernik na zimno z piankami - guma balonowa
Paulina najpierw zamówiła u nas aromat o smaku gumy balonowej, a potem głowiła się do czego go wykorzystać ;) Ale to co stworzyła to coś niepowtarzalnego! Sernik na zimno z piankami marshmallow - sernik o smaku gumy balonowej! Cała blacha sernika to równiutkie 1000kcal, a jeden kawałek to zaledwie 125kcal (w tym prawie 10g białka, niecałe 4g tłuszczu i 13g węglowodanów). Sprawdzamy co zgotowała nam Paulina!
Sernik na zimno z piankami – SKŁADNIKI:
- Około 10 kropel FUNKY FLAVORS Aromat 10 ml. Guma Balonowa
- 400g jogurtu naturalnego (ważne, żeby był gęsty!)
- 30g pianek marshmallow
- 250g sera ricotta
- 160g jagód
- 2x 10g żelatyny
Przygotowanie:
- Połącz na gładką masę jogurt i serek ricotta i podziel masę na dwie części,
- Do mniejszej części masy dodaj 1/2 jagód i zmiksuj, a pozostałe dodaj w całości,
- Rozpuść żelatynę w małej ilości wody (ok. 50g), połącz z masą jagodową i wymieszaj łyżką. Wylej do przygotowanego naczynia i wstaw do lodówki na około 30 minut,
- Do drugiej części dodaj rozpuszczoną żelatynę, aromat o smaku gumy balonowej i pianki. Polecam te większe, gdyż malutkie, zlały się z serniczkiem.
- Gdy pierwsza warstwa sernika lekko zastygnie, wylej delikatnie drugą warstwę. Dodaj pianki na górę. Wstaw do lodówki na minimum 4h.
Jak widać, przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, a Ty zaserwujesz bardzo oryginalny sernik! :)
Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek z www.kedziorki.com