Przepis na fit torcik chałwowy
Fit przepis na torcik chałwowy – kalorie
Blacha 18cm 1/8 kawałków 168kcal B: 7.5 T: 6.2 W: 20,3
Fit przepis na torcik chałwowy – składniki(biszkopt )
· 2 jajka
· 120g mąki pszennej
· 100g jogurtu naturalnego
· 100ml mleka/napoju roślinnego
· Szczypta soli i pdp
· 5 kropelek aromatu chałwowego/innego
Fit przepis na torcik chałwowy – przygotowanie (biszkopt )
1. Białka ubijamy na sztywno, żółtka łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera.
Przelewamy masę chałwową do białek i dokładnie łączymy.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°i pieczemy biszkopt przez około 30 minut, ale zawsze sprawdzam suchym patyczkiem.
Fit przepis torcik chałwowy -warstwa czekoladowa
· 40 g budyń czekoladowy bez cukru
· 470ml mleka/ napoju roślinnego
· 10g żelatyny
· 50 ml wrzątku
· 40g musu jabłkowego(domowe prażone jabłka ze słoika
Fit przepis na torcik chałwowy – przygotowanie( warstwa czekoladowa)
1. Zagotujmy mleko 400 ml ze słodzikiem. W pozostałych 70 ml rozrabiamy budyń. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia.
2. Żelatynę rozrabiamy we wrzątku, studzimy.
3. Przestudzoną żelatynę mieszamy z budyniem (za pomocą rózgi) i całość przekładamy na upieczony, wystudzony biszkopt posmarowany cienko domowymi, prażonymi jabłkami.
4. Wkładamy do lodówki na kilka h.
5. Na koniec dekorujemy sezamem i zjadamy do kawy.
Fit torcik chałwowy – pyszny deser
Oto prosty przepis na łatwego w przyrządzeniu fit torcik chałwowy. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!
Przepis i zdjęcie autorstwa Katarzyna Jędrzejczyk