Fit przepis na torcik chałwowy  – kalorie

Blacha 18cm 1/8 kawałków 168kcal B: 7.5 T: 6.2 W: 20,3

Fit przepis na torcik chałwowy – składniki(biszkopt )

·       2 jajka

·       120g mąki pszennej

·       30g erytrytolu

·       40g tahini

·       100g jogurtu naturalnego

·       100ml mleka/napoju roślinnego

·       Szczypta soli i pdp

·       5 kropelek aromatu chałwowego/innego

Fit przepis na torcik chałwowy  – przygotowanie (biszkopt )

1.     Białka ubijamy na sztywno, żółtka łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera.

Przelewamy masę chałwową do białek i  dokładnie łączymy.

2.     Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°i pieczemy biszkopt przez około 30 minut, ale zawsze sprawdzam suchym patyczkiem.

Fit przepis torcik chałwowy -warstwa czekoladowa

·       40 g budyń czekoladowy bez cukru

·       470ml mleka/ napoju roślinnego

·       20g erytrytolu

·       10g żelatyny

·       50 ml wrzątku

·       40g musu jabłkowego(domowe prażone jabłka ze słoika

Fit przepis na torcik chałwowy – przygotowanie( warstwa czekoladowa) 

1.     Zagotujmy mleko 400 ml ze słodzikiem. W pozostałych 70 ml rozrabiamy budyń. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia.

2.     Żelatynę rozrabiamy we wrzątku, studzimy.

3.     Przestudzoną żelatynę mieszamy z budyniem (za pomocą rózgi) i całość  przekładamy na upieczony, wystudzony biszkopt posmarowany cienko domowymi, prażonymi jabłkami.

4.     Wkładamy do lodówki na kilka h.

5.     Na koniec dekorujemy sezamem i zjadamy do kawy.

 

Fit torcik chałwowy – pyszny deser

Oto prosty przepis na łatwego w przyrządzeniu fit torcik chałwowy. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie autorstwa Katarzyna Jędrzejczyk