Fit przepis na wegańskie sajgonki
Fit przepis na wegańskie sajgonki – składniki
· 3 płaty papieru ryżowego
· ½ kostki tofu wędzonego
· 400g kapusty pekińskiej
· duża marchewka (ok.150g)
· 200g pieczarek
· ½ cebuli
· 10g oliwy z oliwek
· 3 łyżki sosu sojowego
· oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, wędzona papryka, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego, kurkuma i posypka serowo-bekonowa
Fit przepis na wegańskie sajgonki – przygotowanie
1. Na oliwie podsmażamy cebulę na złoto.
2. Dodajemy posiekane pieczarki i smażymy razem.
3. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę.
4. Kapustę szatkujemy dość drobno i razem dorzucamy na patelnie.
5. Smażymy pod przykryciem, aż całość zmięknie, puści i odparuje sok.
6. Tofu rozgniatamy z przyprawami i dodajemy na patelnie, całość jeszcze chwilę podsmażamy.
7. Papier ryżowy zamaczamy w ciepłej wodzie kilka sekund, przekładamy na deskę i nadziewamy farszem.
8. Zawijamy tak sajgonki i obsmażamy już na suchej patelni ze wszystkich stron.
9. Podajemy z ryżem, sosem sojowym i sokiem z pomarańczy.
Fit wegańskie sajgonki – pyszny obiad
Oto prosty przepis na łatwe w przyrządzeniu fit wegańskie sajgonki. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!
Przepis i zdjęcie autorstwa Katarzyny Jędrzejczyk