Fit przepis na wegańskie sajgonki – składniki

·       3 płaty papieru ryżowego

·       ½ kostki tofu wędzonego

·       400g kapusty pekińskiej

·       duża marchewka (ok.150g)

·       200g pieczarek

·       ½ cebuli

·       10g oliwy z oliwek

·       3 łyżki sosu sojowego

·     oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, wędzona papryka, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego, kurkuma i posypka serowo-bekonowa

Fit przepis na wegańskie sajgonki – przygotowanie

1.     Na oliwie podsmażamy cebulę na złoto.

2.     Dodajemy posiekane pieczarki i smażymy razem.

3.     Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę.

4.     Kapustę szatkujemy dość drobno i razem dorzucamy na patelnie.

5.     Smażymy pod przykryciem, aż całość zmięknie, puści i odparuje sok.

6.     Tofu rozgniatamy z przyprawami i dodajemy na patelnie, całość jeszcze chwilę podsmażamy.

7.     Papier ryżowy zamaczamy w ciepłej wodzie kilka sekund, przekładamy na deskę i nadziewamy farszem.

8.     Zawijamy tak sajgonki i obsmażamy już na suchej patelni ze wszystkich stron.

9.     Podajemy z ryżem, sosem sojowym i sokiem z pomarańczy.

Fit wegańskie sajgonki – pyszny obiad

 

Oto prosty przepis na łatwe w przyrządzeniu fit wegańskie sajgonki. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie autorstwa Katarzyny Jędrzejczyk