Czym jest izolat białka serwatkowego?

Izolat białka serwatkowego (WPI) powstaje w procesie CFM - w wieloetapowym procesie mikrofiltracji serwatki mleka z przepływem krzyżowym. Proces ten przebiega w niskiej temperaturze, wobec tego proteiny serwatkowe zachowują pełną strukturę  i aktywność funkcjonalnych białek, a końcowy produkt cechuje się niską zawartością cukru, tłuszczu oraz laktozy [1].

Izolat, a koncentrat białka serwatkowego

Izolat w przeciwieństwie do koncentratu białka serwatkowego charakteryzuje się wyższym udziałem protein w porcji, zazwyczaj są to różnice wynoszące ok. 10g. Poza tym WPI wykazuje szybsze tempo wchłaniania, w przeciwieństwie do WPC, które ma nieco wolniejszą kinetykę wchłaniania aminokwasów, jest to duży plus w przypadku gdy potrzebujemy uzupełnić białko w jak najszybszym czasie. Należy również wspomnieć o tym, że izolat nie dostarcza laktozy, dzięki czemu osoby z nietolerancją na cukier mleczny mogą go spokojnie spożywać.

Czy warto stosować izolat białka serwatkowego?

Izolat białka serwatkowego warto stosować w przypadku, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki protein z pożywienia. Preparat ten w kontrolowany sposób umożliwia uzupełnić podaż białka, dostarczając przy tym wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Na co działa izolat białka?

Izolat białka serwatkowego może wspomóc zarówno budowę suchej masy mięśniowej, przyśpieszyć tempo regeneracji jak i wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej. Żeby było jasne - produkt ten pełni funkcję uzupełniającą diety, dlatego wprowadzanie tego typu preparatów może sprzyjać wyżej wymienionym właściwościom, w przypadku gdy nie jesteśmy w stanie zaopatrzyć się w odpowiednią ilość białka lub potrzebujemy pewnego urozmaicenia w diecie. Poprzez włączenie omawianej odżywki białkowej niekiedy możemy lepiej kontrolować swoją dietę.

Dla kogo przeznaczony jest izolat białka serwatkowego?

Izolat białka serwatkowego (WPI) polecany jest przede wszystkim dla osób, które nie tolerują laktozy, poza tym izolat polecany jest zarówno sportowcom na najwyższym poziomie jak i osobom trenującym rekreacyjnie, ale nie tylko, ponieważ produkt ten może okazać się również pomocny dla osób starszych. Osoby starsze bardzo często miewają niedostateczne ilości białka w diecie, niekiedy wprowadzenie odpowiednich porcji odżywek białkowych może ten deficyt wyregulować.

Jaki wpływ ma izolat białka serwatkowego przy diecie sportowca?

Izolat (WPI) stanowi źródło wysokiej jakości, dobrze przyswajalnego  białka, które jest m.in stosowane do osiągnięcia odpowiedniej dziennej puli protein. Jego korzyści sprowadzają się do: wspomagania przyrostu masy mięśniowej w połączeniu z treningiem oporowym, ograniczenia utraty muskulatury podczas stosowania diet odchudzających (niekiedy niskokalorycznych), a także ograniczenia w pewnym stopniu przyrostu niechcianej tkanki tłuszczowej w okresach nadmiernego spożycia kalorii, tudzież mowa o diecie z nadwyżką energetyczną. Dostarczanie odpowiedniej ilości aminokwasów w diecie może również usprawnić proces regeneracji, co jest niezwykle ważne z punktu widzenia poprawy ogólnie pojętej formy sportowej [2;3]

WPI przed czy po treningu?

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem na przyjmowanie izolatu jest pora potreningowa, tak jak wcześniej wspomniałem, tym niemniej izolat może być stosowany również podczas dnia jako np: dodatek do posiłków.  

Jaka jest najlepsza pora na przyjmowanie izolatu?

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem na przyjmowanie izolatu jest pora potreningowa, tak jak
wcześniej wspomniałem, tym niemniej izolat może być stosowany również podczas dnia jako np: dodatek
do posiłków.

Jak dawkować izolat?

Izolat białka serwatkowego, ogólnie odżywki białkowe powinny być stosowane adekwatnie do ewentualnych braków w diecie. Nie da się oszacować jakie będą to porcje, gdyż każdy z nas odżywia się inaczej, jednak nie powinniśmy przesadzać z jego ilościami, gdyż nie niesie to za sobą większych korzyści, 40g porcja przyjęta po treningu lub dorzucona do któregoś z posiłków jak najbardziej będzie optymalnym rozwiązaniem

Jaki wybrać izolat?

Tak naprawdę większość izolatów na rynku spełni swoje oczekiwania, tym niemniej powinniśmy brać pod uwagę rozpuszczalność, smak czy też konsystencje danego produktu. Ciekawe oraz często polecane preparaty to m.in Gold Whey Protein Isolate czy też SCITEC Whey Isolate.

Izolat białka a odchudzanie

Izolat białka serwatkowego jak najbardziej można stosować w trakcie odchudzania, świetnie sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych dań (koktajli, omletów, płatków owsianych etc.) co może pomóc w utrzymaniu diety z ujemnym bilansem kalorycznym.


Izolat białka serwatkowego to produkt polecany nie tylko dla sportowców, ale również dla osób trenujących rekreacyjnie oraz tych nie trenujących. Izolat białka serwatkowego spełni swoje zastosowanie w przypadku, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej podaży białka z pożywienia. Poza tym może służyć jako urozmaicenie w naszej diecie, jako dodatek do posiłków, ułatwiając w ten sposób przestrzeganie diety np: redukcyjnej.


Autor: Marcin Grzelak

Spis literatury

1.abc. Carunchia Whetstine ME, Croissant AE, Drake MA.Characterization of dried whey protein concentrate and isolate flavor.J Dairy Sci. (2005)

2. a b c Kukuljan S, et al. Effects of resistance exercise and fortified milk on skeletal muscle mass, muscle size, and functional performance in middle-aged and older men: an 18-mo randomized controlled trial. J Appl Physiol. (2009).

3. Hoffman JR, et al. Effect of a proprietary protein supplement on recovery indices following resistance exercise in strength/power athletes. Amino Acids. (2010)

4. Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? Alan Albert Aragon1 and Brad Jon Schoenfeldcorresponding