Piperyna

Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym, zaliczanym do grupy alkaloidów, który występuje w wierzchniej warstwie owoców pieprzu czarnego. Składnik ten  odpowiada za charakterystyczny ostry smak pieprzu. Piperyna obecnie jest bardzo znanym dodatkiem w wielu oferowanych w sprzedaży suplementach. Możemy ją znaleźć przede wszystkim w popularnych termogenikach, ale także w takich suplementach jak boostery testosteronu czy kompleksy witaminowe.

Piperyna poprawia ukrwienie przewodu pokarmowego, co zdecydowanie ułatwia przenikanie składników odżywczych do krwi oraz limfy przez ściany jelita. Dotyczy to m.in. witamin z grupy B, selenu, koenzymu Q10 i karotenoidów, a także istotnie zwiększa przyswajalność kurkuminy.

Poza tym alkaloid ten posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zabezpiecza nasz organizm przed szkodami spowodowanymi atakiem wolnych rodników tlenowych.

Piperyna wykazuje również  działanie termogenne, zwiększa wydatki energetyczne, głównie poprzez nasilone utlenianie tłuszczów (wspomaga odchudzanie). Istnieją również przesłanki ku temu by sądzić, iż piperyna może być pomocnym składnikiem w walce z depresją, gdyż zwiększa poziom serotoniny i beta-endorfin w mózgu.


Kurkumina

Kurkumina jest ekstraktem pochodzącym z korzenia ostryżu długiego określanego inaczej kurkumą lub "indyjskim szafranem". Od wieków wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, neuroprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne.

W badaniach naukowych zaobserwowano, iż kurkumina może być wykorzystywana w terapii przeciwnowotworowej, jak i również w chemoprewencji. Wykazano, że omawiany związek może wpływać hamująco na rozwój nowotworu, m.in. poprzez: indukcję apoptozy w komórkach nowotworowych. Kurkumina jest również stosowana w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby neurodegeneracyjne, w tym choroba Alzheimera, choroby, układu krążenia czy cukrzyca.

Ponadto wykazano, że kurkumina wykazuje silną aktywność antyoksydacyjną, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które atakują cząsteczki takie jak np. białka czy DNA komórki,  przyczyniając się do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.


Kurkumina z piperyną? Dlaczego nie!

W jednym z badań przeprowadzonego przez Shoba G i wsp. wykazano, iż że kurkumina jest bezpieczna nawet w wysokich dawkach (12 g/dobę) u ludzi, ale spożywana osobno wykazuje słabą biodostępność. W omawianym badaniu oceniono wpływ połączenia piperyny, znanego inhibitora glukuronidacji wątrobowej i jelitowej, na dostępność biologiczną kurkuminy u zdrowch ochotników.

Okazało się, że po podaniu 2g kurkuminy i 20 mg piperyny, piperyna zwiększyła biodostęponość kurkuminy aż o 2000%. Badanie wykazało, że w zastosowanych dawkach piperyna zwiększa stężenie w surowicy, stopień wchłaniania i dostępność biologiczną kurkuminy u ludzi, bez negatywnych skutków.

Możemy zatem śmiało stwierdzić, iż kurkuminę najlepiej podawać w zestawieniu z piperyną ze względu na synergizm działania których ich łączy.



Spis piśmiennictwa:
1. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. 2007 Nov-Dec;4(6):807-18
2. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials
Subash C. Gupta, Sridevi Patchva, and Bharat B. Aggarwalcorresponding 2013 Jan; 15(1): 195–218.
3. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health Susan J. Hewlings, and Douglas S. Kalman  2017 Oct; 6(10): 92
4. Curcumin and Piperine Supplementation and Recovery Following Exercise Induced Muscle Damage: A Randomized Controlled Trial Barthélémy Delecroix, Abd Elbasset Abaïdia, Cédric Leduc, Brian Dawson and Grégory Dupont 2017 Mar; 16(1): 147–153.
5. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. 1998 May;64(4):353-6.
6. Cardioprotective effect of curcumin and piperine combination against cyclophosphamide-induced cardiotoxicity. Chakraborty M, Bhattacharjee A, Kamath JV1. 2017 Jan-Feb;49(1):65-70.
7. Curcumin, Piperine, and Capsaicin: A Comparative Study of Spice-Mediated Inhibition of Human Cytochrome P450 Isozyme Activities Suhaili Shamsi, Huong Tran, Renee Seok Jin Tan, Zee Jian Tan and Lee Yong Lim
8. Bioavailability enhancers of herbal origin: An overview Kritika Kesarwani and Rajiv Gupta  2013 Apr; 3(4): 253–266
9. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Srinivasan K 2007;47(8):735-48.