Po co nam witamina K?
Witamina K pełni szereg bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka. To właśnie ona, odpowiada za między innymi, prawidłowy proces krzepnięcia krwi . Niedobory witaminy K, występują wyjątkowo rzadko, jednak mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Spis treści
Źródła witaminy K
Witamina K, występuje naturalnie w dwóch postaciach. Jako witamina K1, czyli syntezowany przez rośliny fitochinon oraz jako witamina K2 (menachinon), która wytwarzana jest przez bakterie naszej flory jelitowej.
Witaminę K1 ( filochinon) znajdziemy głównie w produktach pochodzenia roślinnego, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych takich jak: jarmuż, szpinak, boćwina. Bogatym jej źródłem będzie również: awokado, marchew, ziemniaki lub pomidory. Witaminę K2 znajdziemy natomiast w mięsie, produktach mlecznych i jajach.
Warto wspomnieć, że witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Aby nasz organizm mógł czerpać z niej wszystkie korzyści, musimy pamiętać o włączeniu do diety zdrowych tłuszczy.
Suplementacja witaminą K jest zalecana wyjątkowo rzadko. Zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce powinna dostarczyć nam wystarczającej jej ilości.
Zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, tak jak w przypadku innych witamin i minerałów, jest uzależnione od wieku, płci oraz stanu zdrowia. U dzieci w wieku od 0 do 18 lat, wynosi średnio 75 µg, u kobiet powyżej 19 lat – 90 µg, natomiast u mężczyzn – 120 µg/ dobę.
Rola w organizmie
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania w każdej grupie wiekowej. Regulacji poziomu wapnia we krwi. Bez niej, nasz organizm nie może produkować protrombiny, czyli czynnika niezbędnego do procesów krzepnięcia krwi. Witamina K chroni nas przed powstawaniem samoistnych krwawień wewnętrznych i zewnętrznych.
Witamina K ta jest również ważnym czynnikiem regulującym metabolizm kostny, co oznacza, że może ochronić nas przed osteoporozą.
Skutki niedoboru
Niedobór witaminy K występuje wyjątkowo rzadko. Szczególnie narażone na braka tej witaminy są noworodki ze względu na swoją jałowość układu pokarmowego. W przypadku dorosłych, radykalne obniżenie stężenia witaminy K notowane jest u osób niedożywionych.
Objawy które mogą nas zaniepokoić to między innymi:
- krwawienie z nosa
- obfite miesiączki
- wszelkie zaburzenia krzepliwości
- skłonności do występowania sińców
- skłonności do złamań
Hiperwitaminoza
Tak samo jak niedobór witaminy K w organizmie, za duża ilość dostarczanych witamin może być dla nas niebezpieczna, zaburzyć nasz metabolizm i doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W przypadku witaminy K jej nadmiar może powodować:
- nadmierną potliwość i uczucie gorąca
- hemolizę, czyli rozpad czerwonych krwinek
- niedokrwistość
- u niemowląt może wystąpić żółtaczka i uszkodzenia tkanki mózgowej
Źródła:
-
Jackowska, T., & Peregud-Pogorzelski, J. (2016). Profilaktyka krwawienia z niedoboru witaminy K. Zalecenia Konsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii i Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego (2016). Pediatria Polska, 91(6), 602-605.
-
Kucharz, E. J., Stajszczyk, M., Kotulska, A., Brzosko, M., Leszczyński, P., Pawlak-Buś, K., Samborski, W., Wiland, P. (2018). Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych—znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne. Forum Reumatologiczne, 4(2), 71-86.
-
Lipiński, P., Pleskaczyńska, A., Jankowska, I., & Dobrzańska, A. (2017). Witamina K w cholestazie w świetle aktualnych wytycznych–opis przypadku. Pediatria Polska, 92(6), 789-792.
-
Małgorzewicz, S. (2015). Witamina K a śmiertelność u chorych z przewlekłą chorobą nerek. Forum Nefrologiczne, 8(3), 188-192.
Autor: Karolina Krukowska