Nadmierne spożycie cukru prowadzi nie tylko do nadwagi i otyłości, ale przede wszystkim do wielu chorób przewlekłych (w tym cukrzycy typu 2). Cukier dodawany jest do wielu gotowych potraw, produktów spożywczych czy napojów. Nie jest dobrym źródłem energii, ze względu na krótkotrwałe podniesienie poziomu cukru we krwi. Dlaczego warto odstawić cukier?



Z artykułu dowiesz się:

  • Czy cukier uzależnia?

  • Dlaczego cukier to puste kalorie?

  • Jak cukier wpływa na glikemię?

  • Dlaczego cukier szkodzi zdrowiu?

  • Dlaczego po cukrze odczuwamy głód?

  • Dlaczego cukier powoduje nadwagę?

  • Czy cukier powoduje insulinooporność?

  • Czy cukier wpływa na ryzyko nowotworu?

  • Czy cukier powoduje cukrzycę?

  • Czy od cukru psują się zęby?

  • Czy cukier ma wpływ na zdrowie serca?

  • Jaki jest wpływ cukru na cerę?



Czy cukier uzależnia?

Cukier, podobnie jak inne substancje uzależniające, związany jest z wywołaniem uczuć: przyjemności i nagrody. Nie uzależnia w takiej skali i sile jak narkotyki, ale istnieją pewne dowody i podobieństwa. Ludzie często poprawiają sobie humor i samopoczucie spożywaniem produktów zawierających duże ilości cukru.

Dlaczego cukier to puste kalorie?

Cukier to cząsteczka glukozy i fruktozy. Nazywany cukrem prostym to sacharoza określana również jako cukier stołowy. Nie zawiera on żadnych składników odżywczych, szczególnie cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych, prozdrowotnych substancji bioaktywnych czy ważnego błonnika.

Jak cukier wpływa na glikemię?

Spożycie cukru prowadzi do wahania poziomu glikemii (poziomu cukru we krwi). Organizm potrzebuje stałej, zrównoważonej energii w postaci dostarczania węglowodanów złożonych. Zbyt duże wahania poziomu cukru we krwi powodują problem z utrzymaniem sytości. Pojawiające się momenty uczucia głodu wywołują częste podjadanie, co zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości.

Wahania energii i brak zrównoważonej energii ze źródeł takich jak węglowodany złożone wywołuje częste poczucia zmęczenia, drażliwość, niepokój, podenerwowanie, problemy z koncentracją i uwagą. Pojawiają się także częściej zachcianki na pewne pokarmy i momenty pojadania.

Niektóre osoby doświadczają tzw. hipoglikemii (wspomniany spadek poziomu cukru we krwi) w wyniku spożycia cukru. Wszystko to nie sprzyja także szeroko pojętemu zdrowiu i utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Dlaczego cukier szkodzi zdrowiu?

Nadmierne spożycie cukru wiąże się z określonymi konsekwencjami dla naszego zdrowia:

z ryzykiem wystąpienia cukrzycy,

nadwagą i otyłością,

nowotworami,

chorobami serca,

próchnicą zębów.

Najczęściej spotykane rekomendacje dotyczące spożycia cukru określają jego ograniczenie spożycia do 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Analizując jadłospisy można wywnioskować, że dużą część kalorii stanowią właśnie cukry proste, a ich ilość zacznie przekracza 10%.

Dlaczego po cukrze odczuwamy głód?

Cukier może wpływać regulację odczucia regulujące głód i sytość. Leptyna – hormon, który wytwarza tkanka tłuszczowa sygnalizuje mózgowi o poziomie sytości i informuje organizm o tym, ile kalorii potrzebujemy.

W wyniku spożywania zbyt dużej ilości cukru dochodzi do zaburzenia funkcjonowania poziomu leptyny. U osób z nadwagą i otyłością (o większej ilości tkanki tłuszczowej) obserwuje się wyższy poziom leptyny, przez co pojawia się problem z kontrolą spożycia pokarmu.

Zaburzenia poziomu leptyny powodują, że łatwiej jest o nadwyżkę kaloryczną i podjadanie w ciągu dnia, co prowadzi do otyłości. Leptyna mająca za zadanie informować mózg o poziomie sytości nie działa prawidłowo.

Tkanka tłuszczowa powstaje również w wyniku obciążenie organizmu spożyciem cukru w wyniku częstych wyrzutów i wzrastania poziomu insuliny. W organizmie w którym występuje nadwyżka glukozy dochodzi do zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej. Same wyrzuty insuliny powodują problem z utrzymaniem przez dłuższy czas sytości i pojawia się częste uczucie głodu. Pogarsza się także ważny dla każdego człowieka nastrój i samopoczucie.

Dlaczego cukier powoduje nadwagę?

Nadwaga i otyłość to prawdziwa plaga XXI wieku. Liczba osób z nadprogramowymi kilogramami stale rośnie. Niestety hasło „Cukier jest wszędzie” doskonale oddaje skalę problemu występowania cukru w napojach czy produktach spożywczych. Wystarczy przeanalizować ilość cukru chociażby w napojach, co często wykorzystuje się jako np. grafika pokazująca ile kostek cukru jest w danym napoju. Szczególnym problemem są właśnie napoje, po które osoby sięgają częściej i w dużej mierze dostarczanie „cukru w płynie” znacznie podwyższa ryzyko otyłości i wielu innych chorób.

Dlaczego cukier powoduje nadwagę? Ponieważ w wielu produktach spożywczych dostarczamy jego nadmiar, nie kontrolujemy ilości spożywanego cukru, stąd prowadzimy do niekontrolowanej nadwyżki kalorycznej.

Czy cukier powoduje insulinooporność?

Stale dostarczając organizmowi dosładzane napoje czy produkty z dodatkiem cukru zwiększamy ryzyko insulinooporności. W wyniku zbyt dużego spożycia cukru w diecie dochodzi do obciążenia trzustki i nadmiernej produkcji insuliny, której produkcja wciąż rośnie (ze względu na pojawiające się problemy z wykorzystaniem tego cukru przez komórki).

W organizmie dochodzi na uwolnienia do krwi kwasów tłuszczowych przez co są one wykorzystywane jako energia. Organizm nie wykorzystuje do tego glukozy, przez co jej poziom we krwi wzrasta stwarzając wiele niebezpieczeństw. Pojawia się nie tylko częste zmęczenie, senność i problemy z koncentracją. Osoby z insulinoopornością mają większe ryzyko otyłości brzusznej, problemy z odpowiednim poziomem trójglicerydów we krwi, nadciśnienia tętniczego, problemów hormonalnych czy nawet depresji.

Badania Gangwish i wsp. z 2015 r. („High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women's Health Initiative”) przeprowadzone na blisko 70 tys. kobiet wykazały, że kobiety, które spożywały osoby więcej cukrów (jako tzw. „cukrów dodanych”) miały również zwiększone ryzyko depresji, w porównaniu do kobiet spożywających mniej cukru.

Czy cukier wpływa na ryzyko nowotworu?

Spożywanie nadmiernych ilości cukru może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez zespół Tasevska i wsp. („Sugars in diet and risk of cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study”) obejmującego > 400 000 ludzi wynika, że spożycie cukru to znaczne zwiększenie ryzyka: raka przełyku, raka opłucnej i raka jelita cienkiego! Sama nadwaga czy otyłość wiąże się już z ryzykiem niektórych nowotworów.

Czy cukier powoduje cukrzycę?

Czy spożywanie cukru może powodować cukrzycę? Sam cukier nie powoduje cukrzycy, ale jego nadmierne spożycie - owszem. Szczególnie wysokie ryzyko występuje w przypadku cukrzycy typu 2. Spożycie cukru jako dodatek do napojów znacznie zwiększa jej ryzyko, stąd wiele towarzystw edukacji nad cukrzycą odradza spożycie napojów dosładzanych cukrem, w których występuje znaczna ilość kalorii. Cukier szkodzi wielu tkankom organizmu i sieje spustoszenie w organizmie. Cukrzyca, podobnie jak nadciśnienie tętnicze rozwija się latami i określana jest także jako „cichy zabójca”. Pamiętajmy również, że cukrzyca uszkadza inne tkanki tj. narząd wzroku, nerki, naczynia krwionośne, prowadzi do problemów z niewydolnością serca.

Czy od cukru psują się zęby?

Jaki wpływ na nasze zęby ma spożycie cukru? Cukier zwiększa ryzyko próchnicy zębów powodując wcześniej sukcesywne ścieranie się płytki nazębnej. Dieta, w której występuje cukier, bez wątpienia prowadzi do obniżenia się naturalnego pH w jamie ustnej oraz do demineralizacji płytki nazębnej.

Czy cukier ma wpływ na zdrowie serca?

Badania pokazują, że u osób spożywających nadmierną ilość cukru w diecie znacznie częściej pojawia się zwiększone ryzyko występowania chorób serca. Otyłość prowadzi do ryzyka nadciśnienia tętniczego, co jest jednym z czynników ryzyka chorób serca. Osoby otyłe znacznie częściej zapadają na choroby serca i obarczone ryzykiem wystąpienia zawału serca i udaru.

Jaki jest wpływ cukru na cerę?

Cukier może pogarszać jakość skóry i wzmagać oznaki starzenia. U osób niedbających o zdrową i zbilansowaną dietę, spożywających duże ilości cukru, dochodzi do wyraźnego uwidocznienia oznak starzenia się skóry (przez istniejący związek pomiędzy wpływem cukru na tzw. końcowe produkty glikacji). To właśnie produkty glikacji pogarszają cerę oraz zwiększają ryzyko np. wystąpienia trądziku. Uszkodzona elastyna i utrata kolagenu powoduje obniżenie się jędrności skóry, spadek jej tonusu.



___________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz