Suplementy na odporność? Oczywiście! Ale jako uzupełnienie niezbędnych nam mikro- oraz makroelementów. Ale jak zawsze - zacznijmy od podstaw...

Jakie PRODUKTY SPOŻYWCZE warto wprowadzić do diety, żeby zwiększyć swoją odporność?

1. Czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka czerwona, brokuł, brukselka oraz truskawki.

Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, a to podstawa w dbaniu o odporność.


2. Marchewka, jarmuż i szpinak.

Dostarczą nam Beta-Karotenu który jest substancją wytwarzającą witaminę A.

Działa antyoksydacyjnie, poprawia wzrok oraz zmniejsza ilość cholesterolu LDL - tego, który tak często wychodzi zbyt wysoko w naszych wynikach badań.


3. Czosnek, cebula, por i szczypiorek.

Zawierają witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. 

Cebula oraz czosnek zawierają również fitoncydy, które działają bakteriobójczo.


4. Kiszonki - naturalne probiotyki!

Tworzą idealne warunki do rozwoju potrzebnych nam bakterii jelitowych.

Fermentowane produkty mleczne!

Na przykład jogurt naturalny, zawiera on bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów oraz zwiększają zdolność do obrony immunologicznej jelit.


5. Oczywiście tłuste ryby!

Są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3, które nie tylko zwiększają odporność, ale również zmniejszają ilość stanów zapalnych, zapewniają prawidłowy proces widzenia oraz odpowiednią pracę serca oraz wzroku.


6. Orzechy, szpinak oraz czerwone mięso.

To właśnie one uzupełniają braki cynku w naszej diecie, który wzmacnia odporność organizmu, ale również odpowiada za szybsze gojenie się ran oraz pomaga utrzymać odpowiedni poziom testosteronu.

 


Napisał - Grzegorz Rapczyński