Olej kokosowy - często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym, uzyskiwany jest głównie z miąższu orzecha kokosowego. Składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótkołańcuchowych. Niemal połowę kwasów tłuszczowych zawartych w omawianym oleju stanowi kwas laurynowy, który wywiera korzystny wpływ na odporność organizmu. Od dawna olej ten znamy również jako substancję wspomagającą odchudzanie i regulującą metabolizm.

Olej kokosowy i jego wpływ na zdrowie

Olej kokosowy stosowany jest w medycynie naturalnej w przypadku wielu różnych schorzeń. W związku ze sporą zawartością kwasu laurynowego
w oleju kokosowym, mamy pewność, że olej ten doskonale wpływa na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wykazuje on bowiem działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze! W przeciwieństwie jednak do antybiotyków, olej kokosowy i zawarty w nim kwas laurynowy nie zabijają całej flory bakteryjnej – nie ma więc obaw, że utracimy naszą odporność po terapii, tak jak w przypadku antybiotykoterapii.


Inną substancją zawartą w kokosie, a tym samym również i w oleju kokosowym jest kwas kaprylowy, który działa podobnie jak kwas laurynowy. Doskonałe połączenie tych dwóch kwasów sprawia, że olej kokosowy nie tylko ochroni nas przed mikrobami i wirusami, ale też poprawi ogólną kondycję organizmu. Wracając jeszcze do kwestii właściwości przeciwgrzybiczych, olej kokosowy jest bardzo często stosowany w przypadku różnego typu schorzeń skórnych takich jak wysypki, egzemy, wypryski. Udowodniono również jego działanie łagodzące i kojące przy oparzeniach skóry. Schorzeniem w którym olej kokosowy sprawdza się doskonale jest również tak zwana stopa sportowca, czyli przewlekła grzybica stóp ciężka do usunięcia. Z pomocą oleju kokosowego możliwe jest przezwyciężenie tego schorzenia.

Olej kokosowy i jego działanie kosmetyczne

Olej kokosowy bije rekordy popularności w kwestii kosmetyków na bazie produktów naturalnych. Jest to tak wdzięczny i nieszkodliwy materiał, że wiele kosmetyków można przygotować w zaciszu własnego domu. W związku z tym, że olej kokosowy wykazuje silne właściwości nawilżające, znakomicie sprawdza się w kontakcie ze skórą i włosami.

Olej kokosowy wspiera gojenie ran różnego pochodzenia i poprawia kondycję skóry również w przypadku chorób skórnych takich jak egzema, wysypka, uczulenia, oparzenia. Kobiety (i długowłosi mężczyźni) mogą używać naturalnego oleju kokosowego jako serum do włosów. Omawiany olej jako jedyny wśród naturalnych tłuszczów potrafi ochronić włosy przed utratą cennych substancji, takich jak na przykład proteiny. Wnika w głąb włosa, nawilża go i odżywia. Serum można stosować sporadycznie w formie olejowania włosów lub regularnie przed codziennym myciem głowy.


Okazuje się, że również w zaciszu domowym możemy przygotować naturalne hipoalergiczne kosmetyki na bazie oleju kokosowego. Należą do nich między innymi: naturalna pasta do zębów, antyperspirant przeciw poceniu, czy odżywka do włosów.

Dlaczego warto stosować olej kokosowy?

Istnieją badania, które pokazują, że stosowanie oleju kokosowego podnosi poziom „dobrego cholesterolu”.

Zawiera kwas laurynowy, składnik mleka matki, który ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność. Zawiera kwas kaprylowy stosowany często w walce z grzybicą i nazywany przez niektórych naturalnym lekiem na tego typu przypadłości. Spożywanie oleju kokosowego odżywia i dostarcza energii potrzebnej do poprawnego funkcjonowania mózgu. Istnieją badania wykazujące, że kwasy tłuszczowe w nim zawarte mogą przeciwdziałać chorobie Alzheimera i zapobiegać utracie pamięci.

Zastosowanie oleju kokosowego

Z uwagi na fakt, że kwasy tłuszczowe obecne w oleju kokosowym to nasycone kwasy tłuszczowe, olej ten świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia, a także jako dodatek do sałatek. Jednak ten cenny tłuszcz znalazł zastosowanie nie tylko w przemyśle gastronomicznym. Jak już wspomniano, z powodzeniem używany jest w lecznictwie, głównie w pyrzypadku chorób skóry, a także w fizjoterapii przy różnego rodzaju masażach.


Olej kokosowy wykazuje właściwości przede wszystkim ochronne – antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, dzięki czemu od wieków ceniony jest jako substancja podnosząca ogólną odporność organizmu. Głównymi schorzeniami, w jakich pomocny jest olej kokosowy, są bóle zębów, przeziębienie, gorączka, infekcje, kamica nerkowa, awitaminoza, problemy trawienne oraz problemy skórne.


Omawiany olej ma także zastosowanie w szeroko pojętej kosmetyce – wykazuje właściwości nawilżające oraz kojące, dzięki czemu z powodzeniem używany jest w codziennej pielęgnacji do nawilżania skóry i włosów. Przy okazji ma niesamowicie kuszący, orientalny zapach.

Rafinowany czy nierafinowany – który olej kokosowywybrać?

Na rynku znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego. Pierwszy z nich jest rafinowany, ta odmiana nie ma charakterystycznego aromatu kokosa, a także pozbawiona jest wielu cennych i wartościowych dla zdrowia składników. Podczas procesu rafinacji olej poddawany jest działaniu wysokiej temperatury, często z użyciem środków chemicznych. Ten proces sprawia, że ma on dłuższą datę przydatności do spożycia, jest bardziej przezroczysty i ma wyższą temperaturę dymienia – aż 204 stopnie Celsjusza, jednak jego prozdrowotne walory nie mogą się równać zdrowszemu odpowiednikowi, jakim jest olej nierafinowany. Jest on tłoczony na zimno, nieoczyszczony chemicznie i nie poddany procesowi rafinacji, dzięki czemu zachowuje swój charakterystyczny zapach i smak. Powszechnie uznawany za bogatszy w składniki odżywcze.


Metoda pozyskiwania, która nie zakłada oddziaływania wysoką temperaturą i odbywa się całkowicie mechanicznie, sprawia, że w oleju pozostaje więcej wartości odżywczych. To właśnie nierafinowany olej kokosowy, pomimo że jest droższy, powinien być wybierany przez osoby, którym zależy na największych korzyściach zdrowotnych.