Jeżeli cierpisz na celiakię, nawet śladowe ilości glutenu (białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i czasami owsie) mogą siać spustoszenie w twoim układzie pokarmowym. Jeżeli pomimo tego, że przestrzegasz diety i eliminujesz produkty, które zawierają gluten, ból i dyskomfort dalej się utrzymują koniecznie musisz jeszcze raz przeanalizować swoją dietę i to co znajduje się na Twoim talerzu. Niestety, ale niektóre produkty, których nikt nie posądza o zawartość glutenu, zawierają go. Zapoznaj się z naszą listą produktów, które mogą zawierać “ukryty” gluten.

Mięso, ryby i produkty mięsne

Czy w mięsie jest gluten? Wydawać by się mogło, że w mięsie nie, jednak zwracaj uwagę na zawartość hydrolizowanego białka pszenicy w produktach mięsnych, mięsie i rybach. Mięso z niesprawdzonych źródeł i z niższej półki cenowej oraz przetworzone produkty mięsne takie jak parówki, kiełbasy, salami i wędliny mogą zawierać w swoim składzie gluten.

W mocno przetworzonych produktach gluten w postaci dodatku białka pszenicy może znajdować się w środku, tak najczęściej zdarza się w przypadku parówek czy pasztetów. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że gotowe wędliny, pomimo tego, że w swoim składzie nie zawierają glutenu, mogą być obtoczone w zalewie, w której składniki będą zawierać śladowe ilości glutenu. Oczywiście nie jest tak w każdym przypadku, ale warto mieć tę świadomość robiąc zakupy.

Chipsy i frytki

Czy frytki mają gluten? Ziemniaki i kukurydza są naturalnie bezglutenowe, ale przyprawy do chipsów mogą zawierać ocet słodowy i skrobię pszenną. Należy również pamiętać, że chipsy, tortille i frytki mogą być smażone w tym samym oleju lub przetrzymywane w tym samym smażalniku, co żywność zawierająca gluten. Powoduje to zanieczyszczenie produktów, które w konsekwencji może zaszkodzić osobie chorej na celiakię.

Owies

Owies to naturalnie bezglutenowe pełne ziarno, które zawiera ważne witaminy, minerały i błonnik. Jednak owies jest narażony na wysokie ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Czasami uprawy tego zboża znajdują się obok upraw pszenicy lub zebrane ziarna pakuje w zakładach, które posiadają również produkty zawierające gluten. Robiąc zakupy, uważaj na kosze hurtowe. Wybieraj ten owies, który jest oznaczony jako "certyfikowany bezglutenowy".

Kostki bulionowe

Na pozór niegroźna baza do zupy może być glutenową bombą. Podobnie jak w przypadku wielu pakowanych gotowych mieszanek przypraw, w niektórych markach kostek bulionowych znajdziesz gluten. Składnikiem, którego należy unikać, jest maltodekstryna, produkt glutenowy, który może znacząco wpływać na stan zdrowia osób, które muszą unikać glutenu. Zawsze sprawdzaj składy produktów, które kupujesz w supermarketach lub wybieraj jedynie sprawdzone sklepu.

Reakcje krzyżowe

Jeśli masz pewność, że całkowicie wyeliminowałeś gluten ze swojej diety i artykułów gospodarstwa domowego, ale nadal doświadczasz objawów związanych ze strony układu pokarmowego, warto rozważyć kwestię reakcji krzyżowych

Kiedy jesteś wrażliwy na gluten, twoje ciało produkuje przeciwciała skierowane przeciwko temu białku.  Te same przeciwciała mogą również rozpoznawać białka w innych pokarmach, które mają podobną strukturę i reagować na nie w podobny sposób jak na gluten.  To, na jakie pokarmy nie zawierające glutenu możesz reagować, zależy od przeciwciał wytworzonych przez twój organizm. Pamiętaj, że nie każdy będzie miał reakcję na wszystkie z tych pokarmów (lub którykolwiek z nich), jednak jeżeli wciąż pojawiają się u Ciebie objawy związane z obecnością glutenu w diecie warto rozważyć powyższą kwestię. 

Oto kilka produktów, które również mogą być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w przypadku celiakii:

  •       Gryka
  •       Sorgo
  •       Proso
  •       Amarantus
  •       Quinoa
  •       Kukurydza
  •       Ryż
  •       Ziemniak
  •       Konopie
  •       Soja
  •       Mleko
  •       Czekolada
  •       Drożdże
  •       Kawa
  •       Sezam
  •       Tapioka
  •       Jajka

 

 

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec