Na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru. Możemy wybierać wśród erytrytolu, ksylitolu, słodzików na bazie aspartamu czy acesulfamu K, ale czy słyszeliście o zastępowaniu cukru figami? Pasta z fig używana jest jako zamiennik cukru, jest bowiem zdrowszym rozwiązaniem niż syrop kukurydziany czy sacharoza.

Czy figi są zdrowe?

Figi są niskokaloryczne. Około 100 gramów świeżych fig dostarcza zaledwie 74 kalorii i jest niezwykle bogate w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, niezbędne składniki odżywcze i mnóstwo związków roślinnych, które przyczyniają się do lepszego zdrowia wielu układów organizmu.

Figi są źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów, w tym karotenów, luteiny, tanin, kwasów chlorogenowych i witamin A, E i K, które pomagają w „wymiataniu” wolnych rodników i zapobiegają wielu chorobom przewlekłym, takim jak liczne nowotwory czy cukrzyca. Co więcej, świeże figi są pełne witamin z grupy B, takich jak niacyna, pirydoksyna, foliany i kwas pantotenowy.

Suszone figi są bardzo bogate w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, miedź, potas, selen i cynk. Podczas gdy potas pomaga w równoważeniu płynów ustrojowych, które regulują ciśnienie krwi i pracę serca, żelazo jest ważnym minerałem niezbędnym do tworzenia czerwonych krwinek i ogólnego stanu zdrowia.

Ile kalorii i cukru mają figi? Wartość odżywcza na 100g świeżej figi:

  • Energia - 74 Kcal

  • Węglowodany - 19,18 g

  • Białko - 0,75 g

  • Tłuszcz całkowity - 0,3 g

  • Błonnik - 2,9 g

Witaminy:

  • Foliany - 6 µg

  • Niacyna - 0,4 mg

  • Kwas pantotenowy - 0,3 mg

  • Pirydoksyna - 0,113 mg

  • Ryboflawina - 0,050 mg

  • Tiamina - 0,06 mg

  • Witamina A - 142 IU

  • Witamina C - 2 mg

  • Witamina E - 0,11 mg

  • Witamina K - 4,7 µg

Minerały:

  • Sód - 1 mg

  • Potas - 232 mg

  • Wapń - 35 mg

  • Miedź - 0,07 mg

  • Żelazo - 0,37 mg

  • Magnez - 17 mg

  • Mangan - 0,128 mg

  • Selen - 0,2 µg

  • Cynk - 0,15 mg

Działanie prozdrowotne

Bogate w przeciwutleniacze

Figi, zwłaszcza suszone, są bogate w przeciwutleniacze dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Badania pokazują, że zawartość polifenoli w figach jest wyższa niż w czerwonym winie i zielonej herbacie. Przeciwutleniacze obecne w figach są korzystne dla zdrowia, ponieważ przyczyniają się do usuwania szkodliwych wolnych rodników.

Figi zdrowe dla kości

Figi zawierają znaczące ilości wapnia i magnezu. Są to dwa minerały, które odgrywają rolę w utrzymaniu zdrowych i silnych kości. W rzeczywistości pół szklanki suszonych fig dostarcza prawie tyle samo wapnia, co pół szklanki mleka. Figi zawierają związek zwany strontem, który według przeprowadzonych badań przyczynia się do utrzymania zdrowia kości. Opatentowana forma strontu jest stosowana w leczeniu osteoporozy pomenopauzalnej.

Regulują ciśnienie krwi

Duża zawartość potasu w figach pomaga w regulowaniu nadciśnienia. Potas jest niezbędnym minerałem, który pozwala organizmowi kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ ułatwia odpieranie negatywnego wpływu sodu. Dobroczynność potasu w figach pomaga stymulować pracę mięśni i nerwów, równoważy poziom płynów ustrojowych w całym organizmie i utrzymuje równowagę elektrolitową. Wpływ na ciśnienie krwi może pomóc w rozszerzeniu naczyń krwionośnych, poprawie krążenia krwi, odprężeniu, a także łagodzić stres.

Wpływają na układ rozrodczy

Figi są cudownymi owocami i od czasów starożytnych są szeroko stosowane w leczeniu różnych zaburzeń seksualnych, takich jak bezpłodność, niskie libido i zaburzenia erekcji. Bogactwo witamin B6, A oraz minerałów potasu, miedzi i magnezu zwiększa produkcję nasienia.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec