Wraz z wiekiem masa mineralna kości stopniowo maleje. Nieodpowiednia ilość niezbędnych składników odżywczych w codziennej diecie może przyczynić się do osłabienia całego układu kostnego i powstania osteoporozy. Migdały są bardzo cenionym produktem pod względem zawartości witamin i minerałów, które mają bezpośredni wpływ na kondycję kości. Zawierają wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk, z których wszystkie biorą udział w utrzymaniu prawidłowej struktury tkanki kostnej. Dietetycy polecają włączyć migdały w różnej formie do codziennej diety, aby dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych, w celu zapobiegania rozwijania się osteoporozy.

Wartość odżywcza migdałów

Wartości odżywcze na 100 gramów:

  • Energia - 579 kcal

  • Białko - 21,15 g

  • Tłuszcz - 49,93 g

  • Węglowodany - 21,55 g, (w tym cukry proste 4,35 g)

  • Błonnik: 12,5 g

Witaminy:

  • Tiamina - 0,205 mg

  • Ryboflawina - 1,138 mg

  • Niacyna - 3,618 mg

  • Witamina B6 - 0,137 mg

  • Kwas foliowy - 44 µg

  • Witamina E - 25,63 mg

  • Witamina A - 2 IU

Minerały:

  • Wapń - 269 mg

  • Żelazo - 3,71 mg

  • Magnez - 270 mg

  • Fosfor - 481 mg

  • Potas - 733 mg

  • Sód - 1 mg

  • Cynk - 3,12 mg

Migdały - jakie produkty dostępne na rynku?

W jakiej formie jeść migdały

Migdały są dostępne w postaci surowej, blanszowanej, prażonej na sucho i prażonej w oleju. Można je kupić w całości, w płatkach, posiekane lub rozdrobnione. Choć są one najczęściej dostępne w postaci zwykłej lub solonej, można je kupić w wersji miodowo-prażonej, BBQ, chili, w czekoladzie i innych smakach, jednak na wymienione formy migdałów należy uważać – sposób obróbki znacząco wpływa na zawartość kalorii, sodu czy cukru. Surowe migdały są odżywczo porównywalne do suchych prażonych.

Mleko migdałowe

To roślinne mleko, bez nabiału, nie zawiera cholesterolu i laktozy, co może być korzystne dla osób stosujących dietę niskocholesterolową lub nietolerujących laktozy. Jest to również znakomity wybór dla osób będących na diecie wegańskiej. Mleko migdałowe wytwarzane jest przez drobne mielenie migdałów z wodą, która jest następnie odcedzana w celu usunięcia miazgi migdałowej. Pozostały płyn może być następnie wzbogacony o składniki odżywcze, takie jak wapń, witaminy A, D oraz B12. Podczas gdy najlepszym wyborem jest niesłodzone mleko migdałowe, wiele z produktów dostępnych w sklepach w swoim składzie posiada cukier, dlatego warto czytać etykiety produktów i wybierać te napoje roślinne, które nie mają dodanego cukru.

Masło migdałowe

Masło migdałowe ma podobną konsystencję do masła orzechowego i może służyć jako świetny zamiennik dla osób z alergią na orzeszki ziemne. Wiele osób jest uczulona na masło orzechowe z fistaszków, ale na rynku dostępnych jest wiele maseł orzechowych z migdałów.

Mąka migdałowa

Wykonana jest oczywiście z drobno zmielonych migdałów. Ta alternatywa tradycyjnej mąki pszennej jest bezglutenowa i ma niską zawartość węglowodanów. Migdały z usuniętą skórką są blanszowane, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję. Mąka migdałowa jest bogatsza w składniki odżywcze niż mąka pszenna, ale również zawiera więcej kalorii i tłuszczu – jest to jednak niewątpliwie świetny zamiennik dla mąki z glutenem.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec