Gałka muszkatołowa to środkowa część pestki owocu drzewa o nazwie muszkatołowiec korzenny, pochodzącego z Wysp Korzennych należących do Archipelagu Malajskiego. Znana jest nam doskonale jako przyprawa, ponieważ to właśnie w kuchni używamy jej najczęściej. Jednak możemy wykorzystać znacznie szerzej potencjał gałki, która, ze względu na swoje właściwości lecznicze, znalazła zastosowanie także w medycynie naturalnej. Dość spore zainteresowanie budzi również ze względu na swoje właściwości halucynogenne, bowiem zawiera substancję o działaniu zbliżonym do narkotyku i może powodować odurzenie. Sprawdź, kiedy możesz wykorzystać gałkę muszkatołową z pożytkiem dla zdrowia, a kiedy lepiej po nią nie sięgać.

Jak działa gałka muszkatołowa?

  • konserwuje żywność, dzięki czemu zachowuje jej świeżość na dłużej i zabezpiecza przed rozwojem drobnoustrojów.
  • może tuszować nieświeży smak i zapach mięsa.
  • zwalcza infekcje i działa przeciwkaszlowo.
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka - zawarty w gałce muszkatołowej eugenol działa przeciwzapalnie, chroniąc błonę śluzową żołądka. Ma również właściwości znieczulające.
  • niweluje wzdęcia, bóle brzucha i biegunki - gałka muszkatołowa zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu poprawia trawienie i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom.
  • łagodzi bolesne skurcze, nawet te powodujące bóle menstruacyjne.
  • pomaga udrożnić drogi oddechowe.
  • zapobiega zakrzepom.
  • może poprawiać funkcje seksualne - zawarte w gałce muszkatołowej substancje drażniące powodują delikatne przekrwienie narządów płciowych.
  • pobudza i poprawia nastrój - wykazuje lekkie działanie narkotyczne, podobne do amfetaminy. Jednak zbyt duże spożycie gałki muszkatołowej, już ok. 5-15 g na dobę, może spowodować halucynacje, poronienie lub palpitacje serca. Dlatego jak z większością rzeczy, tak i z gałką lepiej nie przesadzać!

Grzane wino na infekcje? Czemu nie!

Wspaniale rozgrzewający (i jednocześnie rozweselający ;) napój, po który tak chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym, to nic innego jak pospolity grzaniec. Jeśli często łapiesz infekcje lub męczy Cię kaszel, skorzystaj z naszej propozycji przygotowania grzanego wina.

Będziesz potrzebował:

  • czerwone wytrawne wino
  • gałka muszkatołowa
  • goździki
  • miód
  • kilka plasterków pomarańczy

Teraz wystarczy, że w garnku przez chwilę podgrzejesz wino (nie zagotowując go!), następnie dodasz przyprawy, miód oraz plasterki pomarańczy i gotowe!