Kurkuma to znana i często używana przyprawa kuchenna nadająca potrawom charakterystyczny żółtawy kolor. Ma jednak szereg innych przydatnych właściwości, dzięki którym naprawdę warto jej używać. Zawiera między innymi około 3% kurkuminy, antyoksydantu o silnym działaniu przeciwzapalnym. Poniżej poznasz najważniejsze zalety kurkumy i kurkuminy.

Właściwości kurkumy

Curcuma longa, ostryż, kurkuma – przyprawa ta występuje pod różnymi nazwami. Pochodzi z Indii, otrzymuje się ją z korzenia podobnego do imbiru. Jest często używana w kuchni azjatyckiej jako element curry. Stosuje się ją od tysięcy lat ze względu na smak oraz prozdrowotne właściwości. Stosuje się ją też jako barwnik do żywności, tkanin oraz kosmetyków. Nadaje ona intensywnie żółtą barwę na tyle mocno, że może również czasowo barwić paznokcie, które miały z nią kontakt podczas przygotowywania żywności.

Kurkuma zawiera szereg pożytecznych aktywnych biologicznie związków: kurkuminoidy, polisacharydy oraz olejki eteryczne. Dzięki nim prezentuje szereg pozytywnych efektów.

Prozdrowotne właściwości kurkumy:

  • Działanie przeciwzapalne
  • Działanie przeciwutleniające
  • Działanie przeciwnowotworowe
  • Poprawa profilu lipidowego (zmniejsza ilość „złego” cholesterolu LDL)

Kurkumina – składnik aktywny kurkumy

Kurkuma zawiera bardzo duże ilości kurkuminy - składnika, który jest odpowiedzialny za większość pozytywnych efektów wynikających ze stosowania tej przyprawy. Aby osiągnąć stężenie kurkuminy jak w przypadku większości suplementów należałoby spożyć jej na raz ok. 15g. To ilość, która może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Dodatkowo warto wiedzieć, że aby osiągnąć optymalną wchłanialność, kurkuminę należy spożywać razem z piperyną – substancją znajdującą się w pieprzu czarnym. Podnosi to jej biodostępność aż o 2000%!

Kurkumina jest jednym z bardziej wydajnych naturalnych suplementów o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, z czego wynika wiele korzystnych dla zdrowia aspektów działania:

  • działa przeciwzapalnie poprzez inhibicję wydzielania cytokin prozapalnych, między innymi NF-kB oraz TNF-alfa
  • chroni układ sercowo-naczyniowy poprzez poprawę stosunku cholesterolu HDL do LDL oraz ułatwienie przepływu krwi
  • usprawnia działanie układu trawiennego dzięki zwiększaniu wydzielania enzymów trzustkowych, żółci, gastryny oraz sekretyny. Kurkumina ułatwia w ten sposób trawienie tłuszczy, dzięki czemu jest dobrym wyborem przy niestrawnościach
  • poprawia wrażliwość tkanek na insulinę ze względu na zwiększenie aktywności kinazy AMP. Inne suplementy aktywujące ten enzym to berberyna oraz forskolina
  • działa przeciwbólowo
  • działa antydepresyjnie poprzez podniesienie ilości serotoniny i dopaminy w mózgu

 

Doctor’s Best Curcumin – najwyższej jakości kurkumina z dodatkiem opatentowanej BioPerine®

 – formy piperyny, która zwiększa przyswajalność kurkuminy dwudziestokrotnie

Jak przyjmować kurkuminę?

Najbardziej polecane są ekstrakty 95% w dawce 500mg 1-3 razy dziennie, razem z posiłkami. Maksymalną dawką dzienną jest 4g. Nie powinno się jej przekraczać, ponieważ wyższe dawki nie powodują zwiększenia skuteczności, a mogą spowodować rzadko spotykane w standardowych dawkach efekty uboczne takie jak wzdęcia, biegunka czy ból głowy.

 

Bibliografia:

(1) Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., & Srinivas, P. (1998). Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Planta Medica, 64(04), 353–356. doi:10.1055/s-2006-957450 

(2)Nelson, K. M., Dahlin, J. L., Bisson, J., Graham, J., Pauli, G. F., & Walters, M. A. (2017). The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin. Journal of Medicinal Chemistry, 60(5), 1620–1637. doi:10.1021/acs.jmedchem.6b00975

_________________

Autor: Szymon Żuk