Kontynuując temat odporności, nie sposób przejść obojętnie obok tej, przez którą większość ludzi płacze.

Przestawiamy jej wysokość - CEBULĘ. Czyli rzecz o odporności - część druga.

Dlaczego cebula?

1. Ma silne działanie przeciwzapalne, a to dlatego, że jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów. Jednym z nich jest kwercetyna, która dzielnie zmniejsza stany zapalne i wzmacnia naczynia krwionośne.

2. Ma również działanie bakteriobójcze, za co odpowiada głównie allicyna, która wydziela się podczas rozdrabniania mięsistych elementów cebuli.

3. Jest bogatym źródłem witaminy C.

4. Pełno w niej prebiotyków, które dbają o odpowiedni wzrost mikroflory jelitowej. Prebiotyki są również pożywką dla probiotyków.

5. Cebula zawiera również żelazo, co powinno być wskazówką dla ludzi borykających się z anemią.

6. Zawarte w niej glikozydy i inne enzymy poprawiają trawienie.

Jak spożywać cebulę? 

Można jeść ją na surowo, jak takie jabłko komandosów. Można też przygotować z niej syrop i zrobić dla siebie jeszcze więcej dobra.

I my dziś o tym. Bo jaki sens stać w kolejce w aptece, jeśli można zrobić samemu.

Domowy syrop i naturalny antybiotyk

Po pierwsze, syrop z cebuli to naturalny kopniak dla odporności, a po drugie... słoiki z syropem z cebuli bardzo dobrze prezentują się na parapecie bądź blacie w kuchni. :)

Wystarczy połączyć ją z produktami takimi jak:

  • miód,
  • czosnek,
  • cytryna,

które nie dość, że same w sobie są cennym źródłem witamin, wzmocnią działanie syropu.

Syrop z cebuli - właściwości

Zalet syropu z cebuli jest wiele i znane są już od bardzo dawna. Pewnie nie jednego/jedną z Was babcia faszerowała takim właśnie napojem :)

1. Syrop z cebuli wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych. Poprzez rozrzedzenie wydzieliny w gardle ułatwia oddychanie i zmniejsza nasilenie kaszlu.

2. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia również odporność na infekcje.

3. Syrop z cebuli uzupełnia także niedobory witamin A, B1, B2, B3 oraz niektórych mikroelementów takich jak wapń, fosfor, cynk, selen oraz magnez.

4. Działa również antyseptycznie, dlatego można go stosować na skórę.

Może być stosowany przez dzieci! Bo przecież to naturalne wsparcie dla odporności. Wystarczy zmienić proporcję miodu, by polepszyć smak. 

Przepis na syrop z cebuli

Przepis na słoik o pojemności ok 200 ml (oczywiście można dowolnie zmieniać proporcje, wedle uznania)

Składniki:

  • 3 średnie cebule, polecamy czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 goździków
  • miód
  • cynamon
  • gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu

Przygotowanie:

1. Wyparz słoik lub umyj go w zmywarce

2. Cebulę, czosnek, imbir, cytrrynę pokrój w plasterki

3. W słoiku układaj warstwami: cebula + czosnek + cytryna + imbir + gożdziki + szczypta cynamonu. Potem miód, lub cukier lub syrop klonowy.

I tak do samej góry. :) 

Na koniec trzeba dobrze ugnieść i wetknąć gałązkę tymianku.

Odstawić i poczekać aż cebula zmięknie. Wtedy uzupełnić słoik do pełna.

Syrop powinien nabrać mocy przez ok 24 h. Najpierw należy trzymać go w temp. pokojowej, a następnie można zakręcić i schować do lodówki.

Trzymajcie się zdrowo! :) 

_______
Napisała: Magdalena Dziarnowska