Lato coraz bliżej... Czas na małą redukcję? Jak ułatwić sobie ten proces i wyeliminować podjadanie, które tak często jest największym wrogiem naszej redukcji?

Przeczytaj nasz wpis i sprawdź najlepsze sposoby na to by przestać podjadać. Gwarantujemy, że tych kilka podpowiedzi ułatwi Twoją redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej!

Spis treści:

1. Indeks sytości

2. Warzywa

3. Nawodnienie

4. Białko

5. Produkty przetworzone

1. Wybieraj produkty o wysokim indeksie sytości

Są to zazwyczaj produkty z dużą ilością wody, błonnika lub białka. Charakteryzują się niską gęstością kaloryczną oraz wysoką objętością - czyli możemy najeść się sporo wcale nie dostarczając nadwyżki kalorycznej.

Największym indeksem sytości charakteryzują się ziemniaki. Są one tutaj bezkonkurencyjne, ich indeks sytości wynosi aż 323, przy których np. biały chleb o wartości 100 wypada raczej słabo.

Produkty, których indeks sytości wynosi powyżej 140 (zatem nasycą nas na znacznie dłużej):

Owoce takie jak: winogrona, jabłka, pomarańcze

Źródła białka takie jak: jajka, stek wołowy, biała ryba

Węglowodany takie jak: chleb pełnoziarnisty lub żytni, brązowy makaron, płatki owsiane, ziemniaki

2. Jedz warzywa

Ich duża objętość i mała gęstość kaloryczna sprawia, że są idealne na redukcje. Poza tym, to świetny sposób na zwiększenie objętości posiłków. Z małego talerza może zrobić się całkiem spora porcja :) 

Jednak uważajcie, bo o ile sałata, pomidory czy ogórki mają niską kaloryczność, to kukurydza czy inne strączki zawierają już znacznie więcej węglowodanów!

3. Pij dużo wody

Pomoże to nie tylko w zmniejszeniu głodu, ale poprawi również regenerację, trawienie a nawet pracę. Nawodnienie to nieodłączny element zachowania poprawnego funkcjonowania organizmu - już niedługo napiszemy o objawach odwodnienia!


4. Więcej białka

Wysoki indeks sytości oraz większa ilość energii potrzebna na metabolizowanie białka to idealna opcja podczas redukcji. Żeby przetrawić białko nasz organizm zużywa WIĘCEJ energii niż podczas trawienia tłuszczu czy węglowodanów.

Dodatkowo wysokie spożycie białka w diecie pozwoli utrzymać więcej masy mięśniowej oraz prawidłowy stan kości.

5. Ogranicz ilość produktów przetworzonych

Jest to zazwyczaj połączenie tłuszczów trans i cukrów prostych. Czyli najprościej: słodycze i słone przekąski. Nie dość, że te produkty osłabiają wrażliwość komórek mięśniowych na insulinę, to niesamowicie mocno pobudzają kubki smakowe. Skutkuje to dużą chęcią na kolejne produkty przetworzone i proces redukcji jest niezwykle utrudniony. Mamy ochotę na więcej i więcej...

Podsumowanie

Jak widać, jest kilka sprawdzonych sposobów na to, by zniwelować ciągłe podjadanie. Gwarantujemy, że wprowadzenie powyższych metod i pilne przestrzeganie ich PRZYNIESIE EFEKTY ;) 

______
Napisał: Grzegorz Rapczyński