Miód zamiast cukru?
![Miód zamiast cukru?](/modules/ph_simpleblog/featured/205.png)
Czy miód będzie dobrym zamiennikiem dla białego cukru? To częste pytanie pojawiające się u osób, które chcą wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. Oczywiście, zdania są podzielone i znajdziemy wiele sprzecznych opinii na ten temat. O szkodliwości nadmiernego spożywania cukru, wiemy już bardzo dużo. No więc jak to jest z tym miodem? Przecież miód to też cukier, dlaczego miałby być dla nas zdrowy?
Spis treści:
- Miód vs biały cukier
- Co jeszcze potrafi miód?
- Wybierz ten naturalny
Miód vs biały cukier
Zacznijmy od tego, że miód jest produktem naturalnym, wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Miód od wieków używany jest jako lek w medycynie naturalnej. W starożytnym Egipcie, wykorzystywano go do miejscowego leczenia skaleczeń, łagodzenia oparzeń i ran.
Biały cukier to w zasadzie sacharoza. W organizmie, sacharoza zostaje rozłożona na fruktozę i glukozę, które potem są wchłaniane do krwi. Miód w swoim składzie również posiada sacharozę, ale w stosunkowo niewielkich ilościach. Zawiera głównie cukry proste, czyli glukozę i fruktozę. Cukry te są łatwiej i szybciej wchłaniane przez organizm. Glukoza jest cennym źródłem energii dla naszego mózgu. Fruktoza ma działanie ochronne dla żołądka i jelit.
Miód oprócz zawartości cukrów prostych, dostarcza nam również wielu witamin i minerałów. Charakteryzuje go stosunkowo niski indeks glikemiczny. Miód to także wiele cennych dla zdrowia związków i pierwiastków, które mają działanie, profilaktyczne, lecznicze i antybakteryjne. Miód wysokiej jakości zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy. Należą do nich kwasy organiczne i związki fenolowe.
Co jeszcze potrafi miód?
- Miód bardzo często gości w diecie osób aktywnych fizycznie. Dzięki zawartości cukrów prostych, pozwala na szybki zastrzyk energii.
- Korzystnie wpływać na nasz układ nerwowy. Charakteryzuje się działaniem uspokajającym i łagodzącym skutki stresu.
- Miód bardzo często stosowany jest podczas przeziębienia i w stanach zapalnych gardła. Może zmniejszać objawy infekcji górnych dróg oddechowy oraz łagodzić kaszel.
- Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, sprawdzi się w przypadku ran i oparzeń. Może również pomóc w leczeniu schorzeń skóry, między innymi łuszczycy czy opryszczki.
Wybierz ten naturalny
W porównaniu z białym cukrem, bez wątpienia miód będzie zdrowszy wyborem. Pamiętajmy, że mimo wszystko, to cały czas cukier. Miód jest również produktem dość kaloryczny. Jest cięższy od białego cukru i bardziej skoncentrowany, łyżeczka miodu waży 12 gramów i dostarcza około 40 kalorii. Jeśli zależy nam na redukcji masy ciała, nie powinniśmy z nim przesadzać.
Przy zakupie miodu, zwracajmy uwagę na jego jakość. W sklepach znajdziemy wiele produktów udających miód, które nie mają nic wspólnego z tym naturalnym.
Autor: Karolina Krukowska