Miód manuka właściwości, pochodzenie, składniki odżywcze i aktywne.
Cechy prozdrowotne miodów znali już nasi przodkowie. Są cenione za działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne oraz poprawiające kondycję oraz wygląd skóry i włosów. Każdy gatunek miodów, wykazuje odmienne atrybuty. Jednak jeden, specyficzny rodzaj miodu przyciągnął szczególne zainteresowanie wśród dietetyków i badaczy z całego Świata. Przedstawiamy miód manuka właściwości tego produktu, skąd pochodzi i jakie magiczne cechy posiada ten dar Matki Natury.
Skąd bierze się magiczny miód?
Miód manuka to produkt rdzenny w porównaniu do miodów europejskich. Niektórzy nazywają go „miodem z Nowej Zelandii”. Jest to jednak zbyt ogólnie powiedziane, ponieważ trzeba tutaj doprecyzować, iż produkt ten jest miodem regionalnym w Nowej Zelandii. Rejony z których jest pozyskiwany ten miód, należą do nielicznych obszarów, zaliczanych do najczystszych na kuli ziemskiej, gdzie uprawiane są krzewy herbaciane manuka.
Miód manuka - właściwości
Swoje nadzwyczajne cechy, produkt ten zawdzięcza aktywnemu składnikowi - methylglyoxalowi jest on podstawowym bakteriobójczym związkiem w miodach manuka. Im wyższe stężenie, tym większa skuteczność działania. Miody te mają właściwości:
- Antybakteryjne
- Przeciwzapalne
- Przeciwgrzybiczne
- Przeciwwirusowe
Miód manuka nadaje się do leczenia dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. W wielu pracach badawczych zostało potwierdzone jego lecznicze działanie w takich jednostkach chorobowych jak:
- wrzody żołądka,
- nadkwasota,
- zaburzenia trawienia,
- zespół jelita wrażliwego
Bakteriostatyczne działanie miodu Manuka hamuje rozwój:
- Gronkowca
- Pałeczki okrężnicy
- Helicobacter pylori
- Pałeczki jelitowej
- Paciorkowca
Miód ten stosowany jest również w przypadku ciężko gojących się ranach, odleżynach, trądziku, zakażeniu dróg moczowych. Jest on również chętnie stosowany w okresie zimowym, jako profilaktyka przeciwko grypie i przeziębieniu.
Jak spożywać miód manuka?
Według importera, przyjmować jedną łyżeczkę miodu, 20 minut przed każdym posiłkiem. Inną metodą jest spożywanie 2-3 łyżeczek tego produktu na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Można go rozpuszczać w wodzie, lecz należy pamiętać, że każdy miód traci swoje właściwości w temperaturze, powyżej 40 stopni Celsjusza. Miód ten jednak nie powinny spożywać osoby, które mają uczulenie na produkty pochodzące od pszczół oraz cukrzycę.