Tyle dziś słyszymy o produktach superfoods. Ich nieskończonych właściwościach

odżywczych i niezastąpionym wpływie na nasze zdrowie. To, co jeszcze charakteryzuje większość tych produktów, to niestety relatywnie wysoka cena. W wielu przypadkach, czasem chyba nieco przesadzona. W całym tym szaleństwie na super produkty, zapominamy o tych, które goszczą w naszych kuchniach już od pokoleń. Są łatwiej dostępne, o wiele tańsze, a ich właściwości odżywcze to prawdziwy raj dla naszego zdrowia.

Natka pietruszki, pamięta ktoś ją jeszcze?

 

Spis treści:

  • Co siedzi w natce
  • Natka pietruszki-dlaczego warto
  • Co jeszcze warto wiedzieć o natce?

Co siedzi w natce

100 g natki pietruszki, przy jedynie 36 kaloriach, dostarczy nam 38% dziennej dawki żelaza, 38% kwasu foliowego (witaminy B9) oraz prawie dwudniową ilość witaminy C! Znajdziemy w niej również spore ilości witaminy K, A oraz wapń, magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Natka pietruszki to źródło wielu przeciwutleniaczy, takich jak chlorofil, luteolina oraz apigenina.

Natka pietruszki-dlaczego warto

  • Po pierwsze, natka pietruszki to ogromna dawka witaminy C, czyli solidne wzmocnienie odpornośći! 100 g liści pietruszki zawiera ponad 175 g kwasu askorbinowego. Oznacza to, że zjedzenie  garści posiekanej pietruszki, pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Najlepiej spożywać ją na surowo, wysoka temperatura pozbawia natkę części witamin.
  • Wspomaga walkę z anemią. Natka pietruszki zawiera bardzo dużą ilość kwasu foliowego oraz żelaza, które dzięki ogromnej dawce witaminy C, są świetnie przyswajane.
  • Poprawia stan skóry i wspiera wzrok. Natka jest jest prawdziwą bombą karotenową. Garść natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A. Warto przypomnieć, że witamina A jest witaminą rozpuszczalna w tłuszczach. Dla lepszej wchłanialności, warto łączyć ją na przykład  z orzechami lub oliwą z oliwek.
  • To również dobre źródło magnezu. Chlorofil, czyli zielony barwnik zawarty w liściach natki, posiada w swoim składzie magnez. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywany jest również pierwiastkiem życia, ze względu na swój udział w licznych procesach biochemicznych w ciele człowieka.
  • Regularne spożywanie natki pietruszki, może znacznie polepszyć trawienie. Co więcej, te zielone liście wspierają pracę wątroby oraz nerek.
  • Co ciekawe, natka pietruszki odświeża oddech! Żucie natki usuwa nieprzyjemny zapach z ust, w tym zapach tytoniu! Powinna zainteresować więc wszystkich palaczy. :)

Co jeszcze warto wiedzieć o natce?

Warto wspomnieć, że  natka pietruszki zawiera składzie szczawiany. Nie powinniśmy więc przesadzać z jej ilościami i zjadać kilogramami :) Zbyt duża ilość kwasu szczawiowego będzie dla nas toksyczna. Najlepiej więc potraktować ją jako dodatek i regularnie w niedużych ilościach dodawać do potraw.

Natkę najlepiej przechowywać w lodówce. Liście potrzebują odrobiny wilgoci, więc po umyciu nie osuszajmy ich do końca. Natkę pietruszki możemy śmiało zamrażać oraz suszyć, nie traci ona wtedy swoich składników odżywczych. Smacznego!

 

Autor: Karolina Krukowska