Syrop klonowy, nazywany też kanadyjskim płynnym złotem. Produkt popularny przede wszystkim w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, jednak w ostatnim czasie również mieszkańcy Europy, coraz częściej sięgają po ten naturalny słodzik. Ceniony przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe, ale to nie jedyne co może nam zaoferować. W porównaniu do zwykłego białego cukru, syrop klonowy bogaty jest w szereg składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Chyba nikt z nas nie chciałby rozstawać się ze słodkim smakiem. Dzisiaj możemy wybierać z wielu przeróżnych zamienników białego cukru. Pozostaje więc pytanie, co będzie najlepszym wyborem? I czy warto sięgać po syrop klonowy? Przyjrzyjmy mu się bliżej.

 

Spis treści:

  • Dar bogów
  • Płynna słodycz
  • Słodko dla zdrowia

Dar bogów

Najprawdopodobniej, jego odkrycie zawdzięczamy rdzennym amerykanom, pochodzących z północnej części kontynentu. Syrop klonowy był dla nich produktem niezwykle cennym. Legendy mówią, że to bogowie nauczyli Indian sposobu pozyskiwania tego słodkiego syropu.

 Syrop klonowy wytwarzany jest z soku drzewa klonowego. Drzewo powinno mieć około 50 lat, aby dało się z niego pozyskać ten słodki płyn. Przy produkcji syropu klonowego nie stosuje się żadnych środków chemicznych, konserwantów czy barwników, dzięki temu pozostaje on produktem w stu procentach naturalnym. Jednak, bądźmy czujni przy jego zakupie. W sklepach możemy natknąć się na wiele produktów, które tylko udają syrop klonowy. Są przeładowane zwykłym cukrem rafinowanym i nie mają nic wspólnego z naturalnym syropem.

Płynna słodycz

Syrop klonowy możemy kupić w różnych kolorach, od jasnego do ciemno bursztynowego. Różnią się one intensywnością smaku. Najmniej intensywny będzie jasny syrop klonowy, który sprawdzi się najlepiej jako dodatek do słodkich potraw. Ciemny zaś, cechuje znacznie mocniejszy i lekko przypalony smak, z tego względu częściej dodawany jest do mięs lub wytrawnych marynat. 

Ten złoty syrop w 100g dostarcza nam około 280 kalorii (to około 25% mniej niż cukier). Warto zaznaczyć, że mimo wszystko, jest on bogaty w sacharozę i charakteryzuje go dość wysoki indeks glikemiczny. Nie powinniśmy więc z nim przesadzać.

 

Słodko dla zdrowia

Syrop klonowy bogaty jest w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Z tego względu, zdecydowanie wygrywa z bezwartościowym, białym cukrem.

Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz związki mineralne takie jak: mangan, cynk, żelazo, wapń i potas. 100 g syropu klonowego zapewnia nam aż 118% dziennego zalecanego zapotrzebowania na mangan. Pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga wchłanianie wapnia. Syrop klonowy obfituje również w cynk, który pomaga w utrzymaniu białych krwinek na odpowiednim poziomie.

W syropie klonowym znajdziemy aż 24 różne przeciwutleniacze.  Przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych przyczyniają się do zmniejszenia ilości wolnych rodników, które powodują stany zapalne w organizmie. W tym wypadku, lepiej sprawdzi się ciemny syrop klonowy, który zdecydowanie bardziej obfituje w przeciwutleniacze.

Syrop klonowy, korzystny dla zdrowia ale i urody. Aplikowany bezpośrednio na skórę, podobnie jak miód, może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, suchości, wyprysków czy zaczerwienień.

 

Autor: Karolina Krukowska