Każdy zna, nie każdy wie

Chyba każdy z nas słyszał o żurawinie, większość z nas jej próbowała, jednym smakuje, innym nie. Najczęściej spotykana w

formie suszonych owoców, często stosowana jako dodatek do potraw, mięs, deserów, wypieków czy przetworów. Ludzie od lat doceniają jej walory kulinarne, ale czy tylko te? Czy poza wytrawnym smakiem owoce żurawiny kryją w sobie cudowne właściwości? Nad tą kwestią zastanowimy się w poniższym tekscie.


Czym jest żurawina?

Żurawina jest średniej wiekości krzewinką, na której jesienią wyrastają znane nam czerwone owoce. Dwie najchętniej uprawiane odmiany żurawiny to błotna i wielkoowocowa. Nie są to rośliny trudne w uprawie i z powodzeniem, można hodowć je w Polsce. Najczęsciej spotykamy się z suszonymą żurawiną, którą bez problemu zakupimy w praktycznie każdym sklepie, na rynku znajdziemy również szeroki wahlarz przetworów z tego owocu.



Czy żurawina jest zdrowa?

Nie od dzisiaj znane są prozdrowotne właściwości żurawiny. Kilka najważniejszych przedstawiam poniżej:

  • pomaga zwalczać infekcje układu moczowego, zapobiega rozwojowi bakteriom E. Coli. Dzięki żurawinie nie tylko szybciej pozbędziemy się infekcji pęcherza i dróg moczowych, ale też zapobiegniemy nawrotom tych chorób

  • chroni żołądek przed chorobą wrzodową

  • zawiera wiele witamin i minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia tj. witaminy z grupy B czy witamina C, wapń, magnez, żelazo, potas czy sód

  • wykazuje działanie detoksykacyjne

  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, reguluje poziom cholesterolu

  • działa przeciwbakteryjnie

  • zwalcza wolne rodniki dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów


Żurawina na co dzień

Jak łatwo zauważyć regularne spożywanie żurawiny ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Bez względu na to czy mamy do czynienia ze świeżą czy suszoną wersją tego owocu, naprawdę warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Żurawina nie dość, że jest zdrowa to do tego smaczna, dlatego świetnym pomysłem jest zamiana niezdrowych przekąsek na suszone owoce żurawiny, które dodatkowo bedą mniej kaloryczne, niż sklepowe przetworzone przysmaki.

W związku z wieloma właściwościami prozdrowotnymi jest ona również surowcem do produkcji suplementów diety, gdzie w skondensowanej formie wykazuje tak dobroczynne działanie jak opisywany powyżej owoc. Suplementy zawierające żurawinę to zazwyczaj preparaty wspomagające zdrowie układu moczowego występujące w formie tabletek, kapsułek lub soku.