Daktyle-słodkie i zdrowe

Słodkie niczym cukierki. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś daktyli, koniecznie musisz to zmienić! Owoce te, zarówno suszone jak i świeże stanowią świetną, zdrową przekąskę. Oprócz dużej ilości słodycz i energii, dostarczą nam również wielu niezbędnych składników odżywczych. I czego chcieć więcej! Nie dość, że słodkie to jeszcze zdrowe.
Spis treści:
- Sama słodycz
- Energetyczne owoce
- Dla łakomczuchów
Sama słodycz
Daktyle są owocami daktylowca, najstarszego drzewa owocowego uprawianego przez człowieka. Rosną głównie w Azji, Afryce, USA i Meksyku. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych. Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia"i traktują jako afrodyzjak. I nie ma się co dziwić, owoce te to bogactwo witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i antyoksydantów! Możemy spotkać wiele różnych odmian tych owoców. Jednak każda z nich ma takie same cudowne właściwości i smakuje wyśmienicie.
Energetyczne owoce
Daktyle są dość kaloryczną przekąską, jednak niech was to nie zrazi. Ich regularne spożywanie ma naprawdę mnóstwo zalet. 100-gramowa porcja suszonych daktyli to około 290 kcal. Dostarczą nam węglowodanów w postaci cukrów prosty. Zawierają również białko i niewielką ilość tłuszczów.
Sprawdźmy więc, jakie kryją w sobie właściwości.
- Dzięki zawartości cukrów prostych, daktyle idealnie sprawdzą się w diecie osób aktywnych fizycznie. Szybko dostarczą nam dużej dawki energii i zlikwidują łaknienie. Cukry proste są łatwo strawne i nie powodują obciążenia żołądka. Sięgając po daktyle uzupełnimy również niedobory glikogenu w organizmie i mięśniach. Daktyle to też bogate źródło potasu, pierwiastka niezbędne w diecie sportowców. Potas reguluje ciśnienie krwi, bierze udział w przewodnictwie impulsów nerwowych. Dostarcza komórkom substancje odżywcze, a jednocześnie usuwa z nich produkty przemiany materii.
- Daktyle, oprócz sporej dawki potasu zawierają również witaminy takie jak: PP, B1, B2, A oraz składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń i magnez. Witamina A wpływa na nasz dobry wzrok i poprawia wygląd cery. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, koncentrację oraz wzmacniają odporność.
- Zawierają spore ilości błonnika, dzięki czemu możemy znacznie usprawnić pracę naszych jelit oraz przemianę materii. Są polecane osobom z nadkwasotą żołądka, ponieważ wykazują właściwości alkalizujące czyli zobojętniające. Po ich spożyciu pH w żołądku staje się bardziej zasadowe, czego skutkiem jest zmniejszenie nadkwasoty.
- Daktyle do bogactwo antyoksydantów, w tym kwasu taninowego i salicylanów. Ich obecność pozwala znacząco polepszyć odporność organizmu i chronić go przed infekcjami. Salicylany, posiadają również właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Działają podobnie jak aspiryna, lecz nie podrażniają żołądka.
- Dzięki zawartości tauryny (środka nasennego o właściwościach antydepresyjnych) daktyle polecane są osobom żyjącym w stresie oraz cierpiącym na bezsenność.
Dla łakomczuchów
Daktyle są produktem szeroko dostępnym, z łatwością znajdziemy je w każdym sklepie czy supermarkecie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie i skład. W przypadku tych suszonych, wybierajmy te niesiarkowane.
Daktyle to idealna przekąska, ale również świetny dodatek do wielu potraw. Często stosowane są jako zastępnik cukru w słodkich wypiekach.
Jeśli jesteś łakomczuchem, ale dbasz o zdrowie i chcesz ograniczyć spożywanie słodyczy, koniecznie sięgnij po daktyle!
Autor: Karolina Krukowska