menu
- Hity na prezent
-
المكملات الغذائية
-
الغذاء
- الغذاء
- Batony i ciastka proteinowe
- Batony energetyczne
- مشروبات خالية السعرات الحرارية
- Żywność wysokobiałkowa
- Napoje
- Bolero
- زبدة الفول السوداني
- Kremy proteinowe
- Kremy orzechowe
- Kawy
- زيوت بخاخ للطبخ
- زيوت MCT
- زيت جوز الهند
- Aromaty
- صلصات خالية من السعرات
- بدائل للوجبات
- فطائر البروتين
- Owoce w żelu
- اللحم المقدد
- المحليات والسكريات
- الطحين
- Białka jaj w płynie
- Czekolady dietetyczne
- الألياف
- مشروب المته
- الدهون الصحية
- Ser z niską zawartością tłuszczu
- Dżemy
- Orzechy i suszone owoce
- Posypki
- Energetyki
- المستلزمات
- Nowości
- العروض
- العروض
- الشركات المصنعة
- موسوعة المعرفة
- اتصل بنا
- Kalkulator kalorii
- الصفحة الرئيسية
Omega 3
Omega 3 – należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród kwasów omega 3 wyróżniamy kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). EPA i DHA są dostarczane głównie z żywności pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza), natomiast kwas ALA zawiera głównie olej lniany. Kwasy omega 3 poprawiają pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz pracę mózgu i narządy ruchu. W dzisiejszych czasach ryby morskie są bardzo zanieczyszczone i z tego powodu warto rozważyć suplementację omega 3. W diecie Europejczyków z reguły przeważają kwasy tłuszczowe omega 6(które w nadmiarze są pro zapalne), dlatego również warto rozważyć suplementację kwasami omega 3 żeby wyrównać odpowiedni stosunek tych kwasów względem siebie.