Opinie o Nas
Blog header image

Blog - co nowego?

Nasiona Chia-właściwości szałwii hiszpańskiej

Nasiona Chia-właściwości szałwii hiszpańskiej

Dużo słyszymy dziś o szczególnych właściwościach nasionek chia. Chia to bardzo stara roślina, nazywana również szałwią hiszpańską. Znana i ceniona już od pokoleń, właśnie ze względu na swoje wyjątkowe nasiona. Bogactwo składników odżywczych jakie nam oferują sprawia, że już niemal cały świat czer...
Czytaj dalej
Spirulina-suplementacja algami, czy warto?

Spirulina-suplementacja algami, czy warto?

Dziś pod lupę weźmiemy kolejny produkt, który szczyci się mianem superfood. Spirulina, to dziko rosnąca alga o mikroskopijnych rozmiarach. Zamieszkuje tereny ciepłych i czystych zbiorników wodnych, jezior, źródeł i rzek. Dla niektórych osób spożywanie alg może wydawać się co najmniej dziwne, jedn...
Czytaj dalej
Jagody Goji-egzotyczny zamiennik polskich jagód?

Jagody Goji-egzotyczny zamiennik polskich jagód?

Ostatnio bardzo dużo słyszymy o produktach zwanych superfoods i ich ,,magicznych” właściwościach prozdrowotnych. Jednym z nich są bohaterki dzisiejszego artykułu, czyli jagody goji. Owoce te wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich już od ponad dwóch tysięcy lat. Posiadają niew...
Czytaj dalej
Melasa-kolejny zamiennik cukru?

Melasa-kolejny zamiennik cukru?

Gęsty, słodki syrop i lekkim posmaku lukrecji. Często nazywana też czarnym złotem, ze względu na swój ciemnobrązowy kolor i prozdrowotne działanie. Melasa, słyszeliście kiedyś o niej? Z jakiegoś powodu mało mówi się o melasie, a szkoda. Biorąc po uwagę jej właściwości odżywcze, zdecydowanie powin...
Czytaj dalej
Daktyle-słodkie i zdrowe

Daktyle-słodkie i zdrowe

Słodkie niczym cukierki. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś daktyli, koniecznie musisz to zmienić! Owoce te, zarówno suszone jak i świeże stanowią świetną, zdrową przekąskę. Oprócz dużej ilości słodycz i energii, dostarczą nam również wielu niezbędnych składników odżywczych. I czego chcieć więcej...
Czytaj dalej
Miód zamiast cukru?

Miód zamiast cukru?

Czy miód będzie dobrym zamiennikiem dla białego cukru? To częste pytanie pojawiające się u osób, które chcą wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. Oczywiście, zdania są podzielone i znajdziemy wiele sprzecznych opinii na ten temat. O szkodliwości nadmiernego spożywania cukru, wiemy już bard...
Czytaj dalej
Czosnek-najważniejsze właściwości

Czosnek-najważniejsze właściwości

Może nie każdy z nas przepada za jego intensywnym aromatem, ale powiedzmy sobie szczerze, bez niego gotowanie nie miałoby sensu. Jego charakterystyczny smak potrafi zmienić przeciętną potrawę, w wykwintne danie rodem z pięciogwiazdkowej restauracji. :) Tak, mowa o czosnku. Niezastąpiony w kuchni,...
Czytaj dalej
Strączki-nie tylko dla wegan

Strączki-nie tylko dla wegan

Wraz z popularnością diet wegetariańskich i wegańskich, strączki powoli na nowo wracają do łask. Jednak wciąż, wiele osób nie jest do nich przekonana. Dziś powiemy trochę więcej o roślinach strączkowych i pokażemy, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety. I nawet jeśli nie zamierzasz rezygn...
Czytaj dalej
Żelazo w diecie wegańskiej

Żelazo w diecie wegańskiej

Prawdopodobnie większość z nas na pytanie, co jest najlepszym źródłem żelaza, odpowie, że mięso. Faktycznie, czerwone mięso zawiera w sobie spore ilość tego pierwiastka. No dobrze, a co z osobami, które nie spożywają mięsa? Czy faktycznie, będąc na diecie wegańskiej, jesteśmy bardziej narażeni na...
Czytaj dalej
Cynamon-cudowna przyprawa

Cynamon-cudowna przyprawa

To chyba jedna z popularniejszych przypraw goszczących w naszych kuchniach. Myślę, że każdy z nas bardzo dobrze zna jego charakterystyczny, korzenny aromat. Dziś weźmiemy pod lupę cynamon i sprawdzimy jakie wartości odżywcze w sobie kryje. Cynamon powstaje z wysuszonej kory drzewa z rodziny wawrz...
Czytaj dalej
Hydrolizat białka-co to jest?

Hydrolizat białka-co to jest?

WPH, czyli hydrolizat białka. Jest to białko pochodzenia mlecznego, otrzymywane metodą hydrolizy. Na tle dobrze nam znanych białek WPI (izolat białka) oraz WPC (koncentrat białka), wyróżnia się wysoką jakością i dużą zawartością aminokwasów. Jest białkiem szybko wchłanialnym i łatwo strawnym dla ...
Czytaj dalej
Z czego zbudowane są mięśnie?

Z czego zbudowane są mięśnie?

Mięsień to podstawowy element strukturalny i funkcjonalny całego układu mięśniowego. Zbudowany jest z włókien mięśniowych, które wykazują zdolności kurczliwe. W poprzednim artykule, opisywaliśmy w jaki sposób przebiega cały mechanizm skurcz mięśnia. Dziś powiemy sobie więcej o samej budowie tkank...
Czytaj dalej