Blog - co nowego?
Dużo słyszymy dziś o szczególnych właściwościach nasionek chia. Chia to bardzo stara roślina, nazywana również szałwią hiszpańską. Znana i ceniona już od pokoleń, właśnie ze względu na swoje wyjątkowe nasiona. Bogactwo składników odżywczych jakie nam oferują sprawia, że już niemal cały świat czer...
Dziś pod lupę weźmiemy kolejny produkt, który szczyci się mianem superfood. Spirulina, to dziko rosnąca alga o mikroskopijnych rozmiarach. Zamieszkuje tereny ciepłych i czystych zbiorników wodnych, jezior, źródeł i rzek. Dla niektórych osób spożywanie alg może wydawać się co najmniej dziwne, jedn...
Ostatnio bardzo dużo słyszymy o produktach zwanych superfoods i ich ,,magicznych” właściwościach prozdrowotnych. Jednym z nich są bohaterki dzisiejszego artykułu, czyli jagody goji. Owoce te wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich już od ponad dwóch tysięcy lat. Posiadają niew...
Gęsty, słodki syrop i lekkim posmaku lukrecji. Często nazywana też czarnym złotem, ze względu na swój ciemnobrązowy kolor i prozdrowotne działanie. Melasa, słyszeliście kiedyś o niej? Z jakiegoś powodu mało mówi się o melasie, a szkoda. Biorąc po uwagę jej właściwości odżywcze, zdecydowanie powin...
Słodkie niczym cukierki. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś daktyli, koniecznie musisz to zmienić! Owoce te, zarówno suszone jak i świeże stanowią świetną, zdrową przekąskę. Oprócz dużej ilości słodycz i energii, dostarczą nam również wielu niezbędnych składników odżywczych. I czego chcieć więcej...
Czy miód będzie dobrym zamiennikiem dla białego cukru? To częste pytanie pojawiające się u osób, które chcą wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. Oczywiście, zdania są podzielone i znajdziemy wiele sprzecznych opinii na ten temat. O szkodliwości nadmiernego spożywania cukru, wiemy już bard...
Może nie każdy z nas przepada za jego intensywnym aromatem, ale powiedzmy sobie szczerze, bez niego gotowanie nie miałoby sensu. Jego charakterystyczny smak potrafi zmienić przeciętną potrawę, w wykwintne danie rodem z pięciogwiazdkowej restauracji. :) Tak, mowa o czosnku. Niezastąpiony w kuchni,...
Wraz z popularnością diet wegetariańskich i wegańskich, strączki powoli na nowo wracają do łask. Jednak wciąż, wiele osób nie jest do nich przekonana. Dziś powiemy trochę więcej o roślinach strączkowych i pokażemy, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety. I nawet jeśli nie zamierzasz rezygn...
Prawdopodobnie większość z nas na pytanie, co jest najlepszym źródłem żelaza, odpowie, że mięso. Faktycznie, czerwone mięso zawiera w sobie spore ilość tego pierwiastka. No dobrze, a co z osobami, które nie spożywają mięsa? Czy faktycznie, będąc na diecie wegańskiej, jesteśmy bardziej narażeni na...
To chyba jedna z popularniejszych przypraw goszczących w naszych kuchniach. Myślę, że każdy z nas bardzo dobrze zna jego charakterystyczny, korzenny aromat. Dziś weźmiemy pod lupę cynamon i sprawdzimy jakie wartości odżywcze w sobie kryje. Cynamon powstaje z wysuszonej kory drzewa z rodziny wawrz...
WPH, czyli hydrolizat białka. Jest to białko pochodzenia mlecznego, otrzymywane metodą hydrolizy. Na tle dobrze nam znanych białek WPI (izolat białka) oraz WPC (koncentrat białka), wyróżnia się wysoką jakością i dużą zawartością aminokwasów. Jest białkiem szybko wchłanialnym i łatwo strawnym dla ...
Mięsień to podstawowy element strukturalny i funkcjonalny całego układu mięśniowego. Zbudowany jest z włókien mięśniowych, które wykazują zdolności kurczliwe. W poprzednim artykule, opisywaliśmy w jaki sposób przebiega cały mechanizm skurcz mięśnia. Dziś powiemy sobie więcej o samej budowie tkank...