Opinie o Nas

Masła orzechowe

Co to są masła orzechowe?

Masła orzechowe to miazgi, pasty czy też kremy wykonane z wszelkiego typu orzechów. Orzechy dokładnie się oczyszcza, mieli, a także niektóre z nich są jeszcze dodatkowo prażone, by wydobyć z nich charakterystyczny aromat. 

  

Z czego robione są masła orzechowe?

W naszej ofercie znajdziesz masła orzechowe wykonane z różnego typu orzechów. Możemy wyróżnić kremy orzechowe zrobione z takich orzechów jak: orzechy ziemne (fistaszkowe, arachidowe), orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pistacje, migdały (to akurat nie orzechy tylko nasiona migdałowca). W naszej ofercie dostępne są masła orzechowe bez dodatku soli, cukru czy oleju palmowego

 

Czy masła orzechowe są zdrowe?

Masła orzechowe są zdrowym elementem diety. Należy pamiętać by wybierać masła orzechowe bez dodatku cukru czy soli, czyli właśnie takie jakie można znaleźć w naszej ofercie. Pasty wykonane z orzechów są źródłem wielu cennych związków. Przede wszystkim w składzie zawierają w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też są one źródłem wartościowych tłuszczy. Ponadto są one bogate w białko, co jest szczególnie cenne dla osób aktywnych fizycznie czy sportowców. Warto także dodać, że masła orzechowe zawierają sporo cennych witamin, związków mineralnych, antyoksydantów czy błonnika pokarmowego

  

Jakie wartości odżywcze mają masła orzechowe z orzechów ziemnych?

Orzechy ziemne są szczególnie cenne jeśli chodzi o zawartość białka, ponieważ cechują się one najwyższą zawartością protein ze wszystkich orzechów. Masło orzechowe z ziemnych orzechów jest źródłem błonnika pokarmowego, a także orzechy te zawierają w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy te są dobry źródłem kwasu linolowego (omega-6), kwasu oleinowego i  kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Należy także wspomnieć, iż orzechy ziemne są bogatym źródłem magnezu, potasu, cynku, a także żelaza.  

 

Jakie wartości odżywcze mają masła orzechowe z migdałów?

Migdały to właściwie nie orzechy, a nasiona migdałowca, jednak wytwarza się z nich masło orzechowe. Migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też są one uważane za wartościowy element diety. W migdałach znajdziemy również spore ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto warto wspomnieć, że migdały zawierają także pokaźne ilości składników odżywczych, czyli witamin i minerałów takich jak:  potas, magnez, żelazo, cynk, witaminę E, tiaminę, kwas foliowy czy witaminę B12. Migdały są bogate również w fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu.  

 

Jakie wartości odżywcze mają masła orzechowe z nerkowców?

Krem z orzechów nerkowca jest wartościowym elementem diety, ponieważ znajdziemy  w nich spore ilości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz cynku. Orzechy nerkowca mogą się również pochwalić dobrym skład kwasów tłuszczowych, w których głównie występują nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności jednonienasycone, jednak znajdują się również w nich kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

 

Jakie wartości odżywcze mają masła orzechowe z pistacji?

Orzechy pistacjowe mają charakterystyczny smak. Mogą być one również wartościowym urozmaiceniem diety, ponieważ jak wszystkie orzechy są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także zawierają sporo cennych witamin i minerałów takich jak: żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk oraz witaminy w szczególności witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Pistacje są również źródłem fitosteroli, które wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową w organizmie. 

  

Jakie wartości odżywcze mają masła orzechowe z orzechów laskowych?

Orzechy laskowe również są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych ale i też wielonienasyconych tłuszczów (omega-9, omega-6, omega-3). Masło orzechowe z orzechów laskowych jest także źródłem białka, węglowodanów oraz błonnika. Ponadto orzechy laskowe zawierają sporo witamin i związków mineralnych  m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, witaminy A, E, K oraz kwasu foliowy (B9). 

 

Do czego mogą być wykorzystywane masła orzechowe?

Masła orzechowe to idealny dodatek do wszelkiego typu dań na słodko, świetnie komponują się z naleśnikami, omletami, owsiankami, puddingami czy różnymi deserami. Masła orzechowy to pyszny i wartościowy dodatek do diety, który można wykorzystywać w wszelaki sposób.

Aktywne filtry