Opinie o Nas

Chrom

Co to jest chrom?

Chrom to związek mineralny, który zaliczany jest również do grupy mikroelementów. Należy go dostarczać stale z zewnątrz, ponieważ nie jest on magazynowy przez organizm. Na rynku suplementów diety możemy spotkać chrom pod różnymi postaciami i są to: pikolinian chromu, chelat aminokwasowy chromu, chlorek chromu, azotan chromu, trójwodny mleczan chromu, siarczan chromu oraz drożdże wzbogacone w chrom. 

  

Jakie funkcje pełni chrom w organizmie?

Chrom to niezwykle ważny pierwiastek dla organizmu człowieka. Pełni on wiele funkcji, głównie wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF). GTF i insulina transportują glukozę i aminokwasy do komórek. Dzięki temu dbają one o prawidłowy poziom cukru we krwi. Utrzymywanie stabilnego poziomu glukozy we krwi ogranicza epizody podjadanie, ponieważ utrzymuje apetyt na odpowiednim poziomie. Dzięki temu wspiera to proces odchudzania, poprzez zmniejszenie prawdopodobieństwa sięgania po słodyczy czy inne wysokoenergetyczne przekąski.
Chrom spełnia też wiele innych funkcji, m.in. wspiera układ krążenia, ponieważ reguluje gospodarkę lipidową poprzez obniżenie cholesterolu, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Zapotrzebowanie na chrom zwiększa się poprzez aktywność fizyczną czy długotrwały stres. Chrom także uczestniczy w metabolizmie składników odżywczych takich jak węglowodany, białko oraz tłuszczu. Wspiera on pozyskiwanie energii ze składników odżywczych, dlatego też tak ważny jest dla osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo chrom poprzez wpływ na regulowanie poziomu glukozy we krwi, wspomaga kondycję skóry oraz oczu. Nagłe skoki glukozy bowiem negatywnie oddziaływują na wygląd skóry i mogą zaostrzyć powstawanie trądziku. 

  

Czy chrom wspomaga regulację cukru we krwi?

Chrom wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF). Jak wiadomo bierze on udział w transporcie glukozy do komórek, dzięki czemu zwiększa też insulinowrażliwość tkanek i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Deficyt chromu zmniejsza wrażliwość tkanek na insulinę, co osłabia wychwyt glukozy przez komórki. 

  

Czy chrom wspiera odchudzanie?

Chrom wspiera proces odchudzania czy redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ wspiera utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Zmniejszenie nagłych skoków cukru we krwi również hamuje łaknienie, dzięki czemu zmniejsza to prawdopodobieństwo podjadania i ochoty na słodycze czy inne wysokoenergetyczne przekąski czy posiłki. Deficyt energetyczny podczas odchudzania jest niezbędny, dlatego też zmniejszenie ryzyka podjadania zwiększa utrzymanie odpowiednich zaleceń i efektywność podejmowanych naszych działań w kierunku obniżenia masy ciała i pozbycia się nadmiernych ilości tkanki tłuszczowej. 

 

Czy chrom hamuje łaknienie?

Chrom wspomaga utrzymanie stabilnego i właściwego poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu wspiera to utrzymanie założeń diety i ogranicza podjadanie. Jest to korzystny efekt szczególnie podczas odchudzania, kiedy to może być ciężko utrzymać odpowiednią dietę. 

 

Czy chrom wspomaga układ sercowo-naczyniowy?

Ten ważny pierwiastek wspiera układ sercowo-naczyniowy, gdyż pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Zmniejsza on poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. 

  

Komu rekomendowany jest chrom?

Chrom rekomendowany jest jako wsparcie w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi czy jako wsparcie w zwiększeniu wrażliwości komórek na insulinę. Podawanie chromu przyczynia się także do zmniejszenia apetytu, dlatego też chrom może okazać się pomocny podczas procesu odchudzania czy redukcji tkanki tłuszczowej. 

 

Z czym można łączyć chrom?

Aby wspomóc dobroczynne właściwości chromu można włączyć do suplementacji również berberynę, kwas alfa liponowy (ALA), cynamon, gymnema sylvestre. Berberyna wykazuje wiele korzystnych właściwości na organizm człowieka. Wymienione rośliny są pomocne przy niskiej insulinowrażliwości, gdyż wspierają one utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto wspierają regulację wydzielania insuliny, zmniejszają produkcję glukozy w wątrobie czy zmniejszają wchłanianie cukru w jelitach. Ponadto owe związki także wykazują sporo innych zalet m.in. działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie czy wspierają układ krążenia poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu.

Aktywne filtry