Opinie o Nas

Mąki

Co to jest mąka?

Mąka powstaje w procesie rozdrabniania lub zmielenia ziaren zbóż, nasion roślin strączkowych czy na przykład orzechów. Na rynku mamy do wyboru wiele rodzajów mąk, jak również mąk różnego pochodzenia. Każda z nich będzie cechować się innymi właściwościami czy wartościami odżywczymi. Warto znać poszczególne cechy danej mąki, by wiedzieć jak właściwie jej użyć, by uzyskać oczekiwany efekt. Nie każda mąka będzie nadawać się do wszystkiego, jednak niektóre mąki będą bardziej nadawać się do poszczególnego wypieku niż inne, dlatego warto znać różnice pomiędzy nimi. 

  

Jakie są rodzaje mąk?

Na rynku mamy do wyboru wiele rodzajów mąk. W naszej ofercie również jest szeroki wybór produktów z tego zakresu. U nas znajdziesz: mąkę jaglaną, orkiszową, żytnią, gryczaną, owsianą, ryżową, z amarantusa, z tapioki, z komosy ryżowej, mąkę kokosową, kasztanową, sojową, migdałową czy nawet z cieciorki. Każda z nich będzie miała inne cechy sensoryczne, organoleptycznie czy będzie miała inne wartości odżywcze i skład. Należy też zwrócić uwagę czy dana mąka zawiera gluten czy nie, bowiem to cenna wskazówka. Niektóre osoby muszą z diety wyeliminować gluten ze względu na celiakię czy nietolerancję na gluten. Jednak mąki bez glutenu nie mają właściwości lepkich, przez co ciasto wykonane z mąki bez glutenu może być kruche. 

  

Do czego można wykorzystywać mąkę?

Mąkę można wykorzystywać na wiele różnych sposobów w zależności jeszcze jaką mąkę wybierzemy. Może być ona wykorzystywana do wypieków domowego chleba, naleśników, ciast, a nawet może być elementem sosów czy panierek. Gdy jest taka możliwość, mąki, które nie zawierają glutenu najlepiej połączyć z mąkami, które go zawierają, ponieważ gluten to białko, które nadaje odpowiedniej lepkości ciastu i sprawia, że jest ono odpowiednio rozciągliwe i spójne. Wykorzystując tylko mąkę bez glutenu ciasto może się rozpadać i być kruche.

  

Jakie wartości odżywcze mają różnego rodzaje mąki?

Większość owych mąk jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Usprawnia on pasaż jelitowy, czyli zwiększa perystaltykę jelit, prościej mówiąc przyspiesza przechodzenie mas kałowych przez jelita. Ma to bardzo duże znaczenia dla zdrowia organizmu, a także prawidłowa podaż błonnika zapobiega wystąpieniu zaparć. Błonnik to również prebiotyk, czyli stanowi on pożywkę dla bakterii bytujących w jelitach. Warto też zaznaczyć, że mąki są również źródłem wielu cennych składników odżywczych, w zależności jeszcze od wybranej mąki zawierają one m.in. magnez, cynk, selen, miedź, wapń, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E. 

  

Które mąki nie zawierają glutenu?

Mąki, które naturalnie nie zawierają glutenu to: mąka ryżowa, gryczana, jaglana, migdałowa, owsiana, z tapioki, z cieciorki, sojowa, kokosowa, kasztanowa, z amarantusa czy z komosy ryżowej. Wszystkie wymienione mąki znajdziesz w naszej ofercie. Jak wiadomo, niektóre osoby borykają się z nietolerancją, alergią na gluten czy nawet mają celiakię. Niestety w takim przypadku należy z diety wyeliminować gluten. Owe osoby mogą mieć problem w znalezieniu zamienników, jednak w naszej ofercie jest również sporo dostępnych produktów, bez wspomnianego glutenu.

Aktywne filtry