Opinie o Nas

Acai

Co to są jagody Acai?

Jagody Acai jak sama nazwa wskazuje są to jagody rosnące na drzewach palmowych w lasach amazonii. Są one także nazywane jagodami palmy brazylijskiej. Owoc ten przypomina trochę borówkę z tym, że w środku ma 1 pestkę. Jagody acai są ciemnofioletowe i cechują się bardzo wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, a także są cenne ze względu białko, ponieważ cechują się ono wysoką wartością biologiczną. Dzięki tym wszystkim właściwościom jagody Acai zostały uznane za superfood przez Perricone.

  

Co zawierają jagody Acai?

Jagody Acai to superfood, który jest źródłem wielu dobroczynnych związków, w tym także witamin oraz minerałów. Jagody palmy brazylijskiej to bardzo dobre źródło witamin z grupy B takich jak witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) jak również jagody te zawierają witaminę C, E, prowitaminę A, czyli beta karoten. Jagody Acai to także cenne źródło pierwiastków śladowych jak i związków mineralnych m.in. takich jak wapń, miedź, cynk, potas czy żelazo. Acai jest bogatym źródłem antyoksydantów, możemy wyróżnić tutaj związki fenolowe, w tym antocyjany, jak również fitosterole oraz bioflawonoidy.

Potencjał antyoksydacyjny jaki drzemie w tym owocach jest bardzo wysoki, do tej pory nie znaleziono owocu, który jest bogatszy w składniki odżywcze niż jagody Acai. Owoce palmy brazylijskiej zawierają nawet 33 razy więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Warto też napomnieć, że owoce Acai zawierają też sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, wspomaga trawienie, czy wspomaga prawidłową mikroflorę jelit

  

Jak działają jagody Acai?

Jagody Acai ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą będą wspomagać odżywienie organizmu, czyli dostarczając niezbędnych witamin, minerałów, antyoksydantów będą wspierać prawidłowe działanie czy też funkcjonowanie organizmu. Ze względu na również wysoki potencjał antyoksydacyjny owoców, wspomogą one walkę z wolnymi rodnikami. Równowaga między antyoksydantami, a wolnymi rodnikami jest niezbędna, ponieważ nadmiar wolnych rodników prowadzi do wystąpienia stresu oksydacyjnego, a to niekorzystnie wpływa na organizm przyczyniając się m.in. do przyspieszenia procesów starzenia czy osłabienia odporności. Jagody Acai zawierają również luteinę i zeaksantynę, które to wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku. 

   

Czy jagody Acai wspomogą walkę z wolnymi rodnikami?

Jagody Acai mogą pochwalić się dużym potencjałem antyoksydacyjnym. Potencjał liofilizatu tego owocu wynosi 1026 jednostek ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbent Capacity), dla przykładu dla żurawiny wynosi on 3 razy mniej. Jagody Acai zwalczając wolne rodniki tlenowe, zapobiegają one także utlenianiu lipidów, białek oraz DNA. Namnażaniu się wolnych rodników sprzyja nie tylko aktywność fizyczna, ale i zły styl życia np. palenie papierosów, spożywanie alkoholu czy też długotrwały stres. Ich nadmiar prowadzi do szybszych procesów starzenia, a także osłabia odporność. Ponadto jagody acai wpływają korzystnie na ciśnienie krwi, a zawarte w nich fitosterole regulują poziom cholesterolu co korzystnie wpływa na układ krążenia. 

  

Czy jagody Acai wesprą funkcjonowanie wzroku?

Jagody Acai są także dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. Luteina należy do grupy karotenoidów i jest obecna w plamce żółtej oraz soczewce oka. Chroni ona oczy przed szkodliwym światłem, a szczególnie przed niebieskim światłem, który bardzo negatywnie wpływa na nasz wzrok. Rolą plamka żółtej jest zapewnienie odpowiedniej ostrości widzenia.

Aktywne filtry